Hlavní obsah

Trump a Biden se poprvé střetnou v televizní debatě

Foto: Profimedia.cz

Příprava televizního studia na první debatu v Clevelandu.

Reklama

Dnes večer místního času se poprvé střetnou američtí prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden v televizní debatě. Jde o první ze série debat, které předcházejí listopadové prezidentské volbě.

Článek

Prezident Donald Trump a jeho vyzyvatel, bývalý viceprezident Joe Biden, se setkají vůbec poprvé na řečnickém pódiu. Rukou si ale nepotřesou. Zcela první televizní debata prezidentských kandidátů bude totiž letos zcela jiná než v předchozích letech.

V hledišti bude přítomno jen zhruba 80 až 90 lidí. Všichni budou muset mít negativní výsledek testu na covid-19. Nestranná Komise prezidentských debat slíbila, že bude následovat všechna bezpečnostní a zdravotní pravidla.

První televizní setkání republikána Trumpa a demokrata Bidena se uskuteční na půdě Case Western Reserve University v Clevelandu. Původní místo dění, na University of Notre Dame, muselo debatu zrušit kvůli pandemii koronaviru.

Střet kandidátů bude moderovat Chris Wallace, moderátor televize Fox News, která je všeobecně nakloněna republikánské straně, tedy i Donaldu Trumpovi.

Moderátor Wallace je ale známý svými tvrdými rozhovory na široké škále témat. Podle průzkumu z roku 2018 byl označen za jednoho z nejdůvěryhodnějších moderátorů v Americe. Je držitelem mnoha novinářských a televizních cen.

Wallace předem stanovil šest okruhů otázek, kterým se bude společně s kandidáty věnovat vždy po patnácti minutách.

Témata úterní debaty:

1) Minulost Trumpa a Bidena

2) Nejvyšší soud

3) Covid-19

4) Ekonomická situace

5) Rasismus a násilí ve městech

6) Čestnost voleb

Příprava na debatu

Donald Trump se podle deníku The Washington Post na volby výrazněji nepřipravuje. Neuskutečnil cvičnou debatu, spíše se spoléhá na své zkušenosti z úřadu prezidenta Spojených států a na výpady na své protivníky. Své pověstné útoky si procvičil již při volebních mítincích.

Joe Biden se připravuje tradičnějším způsobem. Údajně bude ve studiu některé výroky Trumpa konfrontovat s fakty, pokud to uzná za důležité a bude se snažit vyhnout střetům na osobní rovině. Takovým tématem je například rodina.

Podle zdroje listu The Washington Post se Trump bude snažit Bidena dostat do úzkých právě přes téma jeho syna Huntera Bidena. Tato strategie se Trumpovi již osvědčila na cestách při volební kampani. „Doufám, že se s tímto chlápkem nedostanu do potyčky. To je to jediné, v čem se cítí dobře,“ řekl Biden na adresu Trumpa. „Já vím, jak se chovat k těm, co šikanují.“

Donald Trump se v rozhovoru pro Fox News Radio snažil snížit očekávání před debatou, zejména co se týče jeho vlastního výkonu. Domnívá se, že bude od moderátora Chrise Wallace dostávat náročné dotazy. Wallace byl totiž na Trumpa tvrdý již v červencovém televizním rozhovoru. „Dnes večer to nebude fér, o tom nepochybuji,“ uvedl Trump. „Bude ale pod kontrolou radikální levice,“ dodal.

Poté, co Trump týdny Bidena urážel, uvedl, že i tak vnímá Bidenovu nespornou výhodu. Domnívá se, že je jako bývalý viceprezident zkušenější. „Myslím si, že jsem to já, kdo nemá zkušenosti, dělám to jen pár let. On to dělá více než 47 let,“ řekl Trump.

Biden i Trump již čelili otázkám od voličů na pódiích na cestách při politické kampani. Tehdy ale každý zvlášť, každý v separátní hale v Pensylvánii. I to nastínilo, jak bude první debata vypadat: Trump bojoval s obtížnými otázkami a Biden zase s vyjadřovacími obtížemi.

Úterní debata přichází v době, kdy se Donald Trump snaží hrát spíše defenzivu. Nejen vlivem pandemie koronaviru a problémů s rasismem a násilím ve Spojených státech, ale i kvůli nové informaci ohledně placení daní. Donald Trump totiž za poslední dvě dekády téměř neodváděl federální daně. Ukazuje se také, že by Joe Biden mohl vyhrát v některých tzv. swing states, tedy státech, jež mají tradičně vyrovnané preference k oběma politickým stranám a které Trump potřebuje k výhře.

Další debaty se budou konat 15. a 22. října. Debata viceprezidentských kandidátů, současného viceprezidenta Mika Pence a senátorky Kamaly Harrisové, je naplánovaná na 7. října.

Reklama

Doporučované