Hlavní obsah

Trump a několik jeho firem musí poskytnout finanční záznamy, rozhodl soud

Trump musí do sedmi dnů zveřejnit záznamy svých financí.Video: Seznam. cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Federální soud ve Spojených státech dal v pondělí za pravdu výboru Sněmovny reprezentantů, který žádá o nahlédnutí do finančních záznamů prezidenta Donalda Trumpa. Šéf Bílého domu už vyjádřil s rozhodnutím soudu nesouhlas a avizoval, že se proti němu odvolá.

Článek

Firmu Mazars, která zpracovávala pro Trumpa účetnictví, výbor pro dohled a reformu americké Sněmovny reprezentantů vyzval, aby mu poskytla finanční záznamy prezidenta a několika jeho firem za posledních osm let. Jedná se o další z řady právních kroků, které vyhrocují konflikt mezi Sněmovnou reprezentantů ovládanou demokraty a Bílým domem.

Federální soudce ve Washingtonu Amit Mehta v pondělí rozhodl, že Trump nemůže obsílku Sněmovny reprezentantů blokovat. Důvody výboru pro snahu získat Trumpovy záznamy označil soudce za „oprávněné“. To, zda je postup výboru motivován politicky, soudce hodnotit odmítl. Firma Mazars má nyní podle něj sedm dní na to, aby učinila to, co sněmovní obsílka požaduje.

Prezident Trump už uvedl, že s rozhodnutím federálního soudu nesouhlasí a že se proti němu odvolá. Podle agentury Reuters se prezidentovi právníci téměř jistě pokusí v rámci odvolání zajistit prodloužení termínu stanoveného soudcem Mehtou na vydání dokumentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované