Hlavní obsah

Trump, nebo Clintonová? Víme, jak by v amerických volbách hlasovali Češi

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jan Herzmann ve studiu Seznam Zprávy: Jak by volili Češi: Trumpa, nebo Clintonovou?

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Exkluzivní informaci, koho z dvojice kandidátů na amerického prezidenta by si vybrali čeští voliči, přináší Seznam ve spolupráci s časopisem Reportér.

Článek

Hillary Clintonová a Donald Trump mají za sebou další z televizních duelů, které mohou rozhodnout, koho si Američané příští měsíc zvolí za příštího prezidenta.

„Podle bleskového průzkumu firmy Data Collect jasně zvítězila demokratická kandidátka Hillary Clintonová, a to poměrem hlasů přibližně 2:1,“ uvádí sociolog Jan Herzmann, který výsledky zpracovával pro dnešní vydání časopisu Reportér a které jsou zveřejňovány ve spolupráci se Seznamem.

Konkrétní výsledky z průzkumu jsou následující: Clintonovou si vybralo 53,6 procenta dotázaných, Trumpa 25,6 procenta, ani jednoho z nich 20,8 procenta. V reprezentativním průzkumu odpovídalo více než pět set lidí.

Češi spojují Trumpa a Putina

Herzmann porovnal výsledky i s českou „oblibou“ světových mocností, Spojených států a Ruska, a došel k zajímavému závěru: Sympatizantům Donalda Trumpa (konkrétně 60 procentům z nich) je sympatická politika současného ruského prezidenta Vladimira Putina. U českých příznivců Hillary Clintonové vzbuzuje Putin sympatie jen v 21 procentech.

„Jde o potvrzení pocitu, který lze získat například na základě sledování sociálních sítí či výroků některých politiků. Čeští příznivci Donalda Trumpa mají třikrát častěji tendenci podporovat Vladimira Putina než ti, kdo by hlasovali pro Hillary Clintonovou. Dokonce i lidé nerozhodní ve vztahu k americkým volbám by současného ruského prezidenta spíše odmítli, než podpořili,“ uvádí Herzmann.

Co z toho vyplývá? Hlavně to, že ti Češi, kterým se líbí silná ruka v USA, tedy Trump, ji obvykle vítají také v Rusku. A jak Herzmann dodává: „Právě tato část občanů zřejmě hlasuje pro silnou ruku i v různých tuzemských volbách.“

Reklama

Doporučované