Hlavní obsah
Online

Univerzita v Cambridge rozhodla. Výuka bude až do léta 2021 online

Foto: Profimedia.cz

Univerzita v Cambridge.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Donald Trump bere antimalarikum pro případ nákazy koronavirem. Prestižní britská Univerzita v Cambridge přesouvá výuku na internet do léta 2021. Vývoj situace ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Prestižní britská Univerzita v Cambridge se rozhodla, že přesune témeř veškerou výuku do online prostředí, a to až do léta roku 2021. „Je pravděpodobné, že pravidla sociálního odstupu budou platit i nadále, proto jsme se rozhodli, že nebudeme v následujícím roce poskytovat tradiční kontaktní výuku.“ Výuka bude místo toho online, včetně živě přenášených přednášek. Několik málo seminářů a workshopů se bude moci uskutečnit klasicky naživo, ale pod přísnými hygienickými pravidly.

- Americký prezident Donald Trump pohrozil trvalým zastavením amerického financování Světové zdravotnické organizace (WHO) a přehodnocením členství USA, pokud organizace dostatečně neprokáže svou nestrannost vůči Číně. Napsal to v dopisu šéfovi WHO Tedrosovi Adhanomovi Ghebreyesusovi, který zveřejnil na Twitteru.

- Brazílie v pondělí zaznamenala 674 úmrtí lidí s koronavirem, mrtvých tak země eviduje už 16 792. Počet potvrzených případů nákazy vystoupil na 254 220. Co do počtu potvrzených infekcí tak Brazílie předstihla Británii a stala se po USA a Rusku zemí s třetím nejvyšším počtem potvrzených případů covid-19 na světě. S odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Turecko hlásí 1022 nově nakažených, nejméně za téměř dva měsíce

    V Turecku za poslední den přibylo 1022 případů nákazy koronavirem, což je nejnižší denní nárůst od 25. března. Také denní počet zemřelých s covid-19 byl dnes v Turecku rekordně nízký, za den úřady registrovaly 28 úmrtí, což je nejméně od 29. března. Informoval o tom dnes ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

    Celkem se v Turecku, které má 83 milionů obyvatel, dosud potvrdilo 151 615 nakažených koronavirem, z toho 112 895 lidí se uzdravilo a 4199 zemřelo. Koca dnes rovněž uvedl, že za poslední den místní zdravotníci provedli 25 382 testů, čímž celkový počet testů provedených v zemi vzrostl na 1,67 milionu.

  • Domácí chléb či smuteční kondolence. Co vyhledávají lidé v karanténě?

    Pandemie koronaviru, která po celém světě těžce zasáhla ekonomiku a životy mnoha lidí, také zásadně proměňuje chování uživatelů na internetu. Ti teď vyhledávají návody na barvení vlasů nebo nejlepší cvičební pomůcky.

  • Hranice mezi USA a Kanadou zůstane další měsíc uzavřená

    Hranice mezi Spojenými státy a Kanadou zůstane s výjimkou nezbytných cest uzavřená přinejmenším do konce června. Dnes to podle televize CBC oznámil kanadský premiér Justin Trudeau, podle kterého se Kanada s USA dohodly na prodloužení uzavírky o další měsíc v rámci protikoronavirových opatření.

    V březnu se Washington s Ottawou shodly, že společnou hranici uzavřou, aby zabránily šíření koronaviru. Výjimku z uzávěry mají doprava zboží a cesty pracovníků v klíčových odvětvích, kteří jezdí za prací do sousedního státu. V dubnu byla dohoda o uzavírce prodloužena o 30 dní a nyní k 21. květnu měla vypršet, nově byla ale o dalších 30 dní prodloužena.

  • Vědkyně varovala před manipulací s daty o epidemii na Floridě

    Analytička Rebekah Jonesová byla hlavní autorkou speciální platformy s daty o epidemii covid-19 na Floridě. Ona a její tým však podle informací amerických médií před dvěma týdny přišly o kontrolu nad důležitým systémem a Jonesová se domnívá, že web už nebude poskytovat tak kvalitní informace jako dříve. Lokální televizní stanici řekla, že byla zbavena funkce, protože odmítla manipulovat s daty.

  • Bilance epidemie ve Francii po revizi dat klesla na 28 022 obětí

    Francouzská vláda dnes ohlásila 125 nových úmrtí pacientů hospitalizovaných kvůli nákaze koronavirem. Zároveň ale po analýze dat od regionálních orgánů snížila o 342 počet obětí covid-19 v domovech důchodců, celková bilance epidemie tak od pondělka klesla z 28 239 na 28 022 mrtvých. S odvoláním na francouzské ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

  • Egypt má nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem od února

    Egyptské úřady za dnešek zaznamenaly 720 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, což je nejvyšší počet během jediného dne od února, kdy se tato infekce způsobující nemoc covid-19 v severoafrické zemi objevila. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

    Egypt, který má asi sto milionů obyvatel, dosud eviduje 13 484 nakažených koronavirem, v pondělí bylo nových případů 535. Během dneška zemřelo 14 pacientů s covid-19, čímž se v zemi celkový počet úmrtí lidí s potvrzenou nemocí covid-19 zvýšil na 659.

  • Univerzita v Cambridge rozhodla. Výuka bude až do léta 2021 online

    Prestižní britská Cambridgeská univerzita se rozhodla, že přesune téměř veškerou výuku do online prostředí, a to až do léta roku 2021. „Je pravděpodobné, že pravidla sociálního odstupu budou platit i nadále, proto jsme se rozhodli, že nebudeme v následujícím roce poskytovat tradiční kontaktní výuku.“ Výuka bude místo toho online, včetně živě přenášených přednášek. Několik málo seminářů a workshopů se bude moci uskutečnit klasicky naživo, ale pod přísnými hygienickými pravidly.

  • Itálie hlásí 162 nových obětí s koronavirem, více než v pondělí

    Itálie ohlásila 162 nových obětí koronaviru za poslední den. Je to vyšší nárůst proti pondělku, kdy poprvé od 9. března klesla denní bilance pod stovku. Téměř dvojnásobně se zvětšil i přírůstek nově zjištěných případů koronavirové infekce, který za posledních 24 hodin činil 813 v porovnání se 451 v pondělí. S odvoláním na úřad civilní ochrany o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Celkový počet obětí epidemie koronaviru v 60milionové Itálii dosáhl 32 169, což zemi řadí na třetí místo na světě po Spojených státech a Británii. S 226 699 infikovanými je Itálie na šestém místě.

  • Švédsko mělo nejvíce obětí s covidem na počet obyvatel v Evropě

    Ve Švédsku v posledních dnech v denním průměru po přepočtení na milion obyvatel zemřelo nejvíce lidí s covid-19 v Evropě. Švédské úřady v boji proti pandemii zvolily ve srovnání s mnoha dalšími zeměmi světa liberální přístup. Podle portálu ourworldindata.org v této zemi v období od 12. do 19. května zemřelo každý den v přepočtu na milion obyvatel průměrně 6,25 osoby s koronavirem. To je nejvíce v Evropě; v Británii tento údaj činí 5,75, píše Reuters.

    Od začátku epidemie má ovšem Švédsko, kde většina škol, restaurací a firem v uplynulých měsících dále fungovala, stále nižší počet obětí v přepočtu na milion obyvatel než Británie, Španělsko, Itálie, Belgie a Francie. Jde o země, které zavedly přísné restrikce ve snaze zabránit šíření nákazy. Švédsko si ale ve statistikách úmrtí lidí s covid-19 vede hůře než další severské země - Dánsko, Norsko a Finsko.

  • Německo otočilo, unijní dluh mu už nevadí. Češi ale solidaritu odmítají

    Ekonomické zemětřesení vyvolané pandemií koronaviru může mít na Evropskou unii překvapivý dopad, zvláště v oblasti rozpočtové solidarity. Pokud tedy sedmadvacítka přistoupí na pondělní francouzsko-německý návrh.

  • Británie zvažuje podpořit turismus dodatečným nepracovním dnem

    Británie zvažuje na podzim mimořádný den pracovního volna, který by měl podpořit domácí cestovní ruch postižený pandemií covid-19. Dnes o tom informovala stanice BBC, podle níž však vláda posuzuje i případná hospodářská rizika tohoto kroku.

    Nápad prosazuje státní agentura na podporu turismu Visit Britain. Její šéfka Patricia Yatesová dnes před výborem britských poslanců upozornila, že odvětví kvůli současným koronavirovým restrikcím nemohlo těžit ze dvou květnových státních svátků.

  • Mike Pence antimalarika nebere

    Americký viceprezident Mike Pence se zjevně neinspiroval Donaldem Trumpem. Na otázku, zda také užívá antimalarikum hydroxychlorochin, odpověděl, že nikoliv.

  • Rakousko je pro, Slovensko váhá. Petříček jednal o otevření hranic

    Další kolo jednání o otevření hranic, tentokrát s Rakouskem a Slovenskem. Právě východní soused v tomto ohledu váhá. Nejde přitom jen o budoucnost letní sezony, ale i o Slováky, již jsou kvůli uzavřeným hranicím zaseknutí v Česku.

  • Světová banka již poskytla koronavirovou pomoc ve 100 zemích

    Světová banka již spustila své nouzové programy koronavirové pomoci ve 100 rozvojových zemí a zavázala se poskytnout zvýhodněné půjčky a garance za zhruba 5,5 miliardy USD (138,3 miliardy Kč). Uvedl to prezident SB David Malpass.

    Malpass varoval, že globální pandemie a s ní související omezení ekonomické aktivity může stáhnout až 60 milionů lidí do extrémní chudoby. Budou tak vymazány snahy o snížení chudoby z posledních tří let. Globální ekonomika by pak mohla letos klesnout o pět procent.

  • Shakespearovu divadlu Globe hrozí kvůli koronaviru úplné uzavření

    Londýnské divadlo Shakespeare‘s Globe může kvůli dopadům pandemie koronaviru vstoupit do insolvence, pokud nezíská alespoň pět milionů liber (150 milionů korun). Informoval o tom web BBC s odvoláním na prohlášení divadla.

  • Růst ruské ekonomiky v 1. čtvrtletí zpomalil na 1,6 procenta

    Hrubý domácí produkt Ruska v prvním čtvrtletí vzrostl o 1,6 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z 2,1 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil ruský statistický úřad. Ve druhém čtvrtletí by ruská ekonomika měla klesnout kvůli omezením zavedeným s cílem zabránit šíření nemoci covid-19.

  • V Británii za den přibylo 545 úmrtí s koronavirem

    Britská vláda už eviduje úmrtí 35 341 lidí nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Oficiální bilance dnes vzrostla o 545 případů, tedy výrazněji než v předchozích šesti dnech, minulé úterý však byl přírůstek o několik desítek vyšší. Vývoj oznámil na tiskové konferenci ministr životního prostředí George Eustice.

  • Hlavně ne sám! Fotky ukazují bizarní řešení, jak posedět v restauraci

    Zatímco křivka nákazy klesá jen pomalu, lidé touží po starém životě. Tom, ve kterém je normální posedět v zaplněném baru. Jejich majitele dál svazují bezpečnostní opatření, a tak kreativně vymýšlejí, jak to lidem dopřát.

  • Denní počet úmrtí lidí s covid-19 ve Španělsku mírně vzrostl

    Počet nových úmrtí lidí s covid-19 se ve Španělsku za poslední den mírně zvýšil, ale už třetí den v řadě je stále nižší než sto. Za posledních 24 hodin zemřelo v této zemi 83 nakažených, v pondělí bylo oznámeno 59 úmrtí s covid-19, což bylo nejméně za více než dva měsíce. Ve Španělsku už zemřelo 27 778 lidí nakažených koronavirem, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví.

    Nákaza koronavirem se za poslední den ve Španělsku nově potvrdila u 295 lidí, čímž se celkový počet dosud potvrzených případů nákazy zvýšil na 232 037. Co do počtu infikovaných je Španělsko po Spojených státech, Rusku, Brazílii a Británii pátou nejhůře zasaženou zemí na světě. Stejnou příčku zaujímá i v počtu úmrtí s covid-19.

  • Evropské aerolinky začínají obnovovat přímé linky do Prahy

    Evropské aerolinky začínají postupně obnovovat své linky do Prahy. Od června začne do Paříže létat společnost Air France, která bude během měsíce postupně navyšovat počet spojů. Lety z Frankfurtu nad Mohanem obnoví také Lufthansa, od července pak chce začít létat z Helsinek také Finnair. Vyplývá to z informací dopravců a Letiště Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy