Hlavní obsah

Trump bude mít už čtvrtého bezpečnostního poradce. Proč se rozloučil s Boltonem?

Proč Bolton skončil a za jakých podmínek se s prezidentem Trumpem rozloučili jeho předchůdci?Video: AP, Reuters

 

Reklama

Další otřes v Bílém domě. Americký prezident Donald Trump v úterý vyhodil svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Za necelé tři roky Trumpova prezidentství se tak v této funkci vystřídali už tři lidé. Podle všeho navíc Trumpovo rozhodnutí přišlo nečekaně.

Článek

O svém rozhodnutí americký prezident informoval – jako už tradičně – na Twitteru. Podle všeho tím mnohé překvapil. Jen hodinu předtím, než Trump oznámil, že „služby Johna Boltona v Bílém domě už nejsou potřebné“, vypsal tiskový výbor prezidentovy administrativy termín konference, které se mimo jiné měl zúčastnit i Bolton.

Proč dostal John Bolton vyhazov?

Trump na Twitteru nenapsal nic víc, než že s řadou Boltonových názorů nesouhlasil. Bližší detaily neposkytl ani nikdo z prezidentových podřízených. John Bolton je ovšem protřelý politik s množstvím kontaktů mezi novináři, a nebude tak překvapením, pokud množství informací přijde z jeho strany.

„John Bolton musel ve své funkci skončit proto, že zřejmě ztratil důvěru prezidenta Trumpa. A také proto, že se v názorech na ty zásadní zahraničněpolitické otázky rozcházejí. Jedná se například o vztah k Severní Koreji, Íránu nebo o to nejnovější údajné vyjednávání s Tálibánem, které Donald Trump na poslední chvíli odvolal. To jsou všechno otázky, na které měl John Bolton radikálně jiné názory,“ řekl Seznamu amerikanista Tomáš Klvaňa z New York University Prague.

„Bolton pravděpodobně ztratil důvěru i tím, že se pokoušel zlepšit svou pozici uvnitř prezidentovy administrativy tím, že pouštěl novinářům různé interní informace. Například o tom, že viceprezident Mike Pence souhlasí s ním a ne s prezidentem Trumpem,“ vysvětlil Klvaňa.

„To mohla být ta poslední příslovečná kapka, kterou přetekl pohár trpělivosti, a prezident Trump Johna Boltona buď rovnou odvolal, nebo přijal jeho rezignaci. Není úplně jasné, k čemu došlo,“ dodal amerikanista.

Americký jestřáb

Americká média v čele se CNN přináší i další možný důvod prezidentova jednání – nezadržitelně se blížící prezidentské volby. V těch bude Trump bojovat o své znovuzvolení.

Volební preference současného prezidenta se ale drží nízko. Aktuálně by ho podle průzkumu CNN hlasem podpořilo necelých 40 procent voličů. Trump tedy potřebuje nasbírat kladné body, a to třeba urovnáním vztahů s Íránem, Afghánistánem nebo Severní Korejí.

Pověst Johna Boltona ovšem nenaznačuje, že by byl tou nejvhodnější osobou k urovnávání sporů. „John Bolton je vnímán jako jestřáb americké zahraniční politiky, protože má poměrně radikální názory na použití americké vojenské síly ve světě,“ popsal Klvaňa. „Určitým způsobem se shoduje s lidmi, kteří jsou na politickém spektru krajně napravo, na tom, že Spojené státy by se neměly ostýchat použít vojenskou sílu v určitých oblastech, pokud to vyhovuje jejich národně bezpečnostnímu zájmu. A to i bez ohledu na názory spojenců,“ doplnil.

V minulosti Bolton prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl také k Rusku. Nesouhlasil i s mezinárodní dohodou s Íránem, od které nakonec USA odstoupily, a obhajoval americkou invazi do Iráku.

V poslední době se Bolton stavěl i proti mírovým jednáním s afghánským radikálním hnutím Tálibán, když tvrdil, že této organizaci není možné věřit. Trump rozhovory s Tálibánem zastavil minulý týden poté, co hnutí i přes vyjednávání podniklo v Afghánistánu nové sebevražedné útoky.

„Prezident Trump se tedy zřejmě nechtěl nechat zatáhnout do Boltonovy myšlenkové pasti, která by skončila vojenským konfliktem,“ vysvětlil Klvaňa s tím, že Donald Trump do boje jít rozhodně nechce.

Tři roky Trumpova prezidentství, čtvrtý poradce na cestě

Za necelé tři roky Trumpovy prezidentské kariéry se ve funkci bezpečnostního poradce vystřídali už tři lidé. „Rozhodně to není běžné a není to jen otázka poradce pro národní bezpečnost, ale i celé řady dalších důležitých postů, u nichž se lidé neustále mění a střídají. Poukazuje to na naprostou neschopnost a neprofesionalitu managementu Donalda Trumpa,“ řekl Klvaňa.

John Bolton ve své funkci vydržel 19 měsíců. Nahradil Herberta Raymonda McMastera. Ten byl ve funkci lehce přes rok a s americkým prezidentem si nikdy pořádně nesedl. „Generál McMaster musel rezignovat proto, že je to člověk velmi koncepční a uvážlivý a s prezidentem se prostě neshodl v zásadních věcech. Nedokázal spolupracovat s někým tak nepředvídatelným a neznalým mezinárodní situace, jako je prezident Trump,“ uvedl Klvaňa.

McMaster mimo jiné tvrdil, že se Rusové bezesporu vměšovali do amerických prezidentských voleb, čímž svou oblibu u Trumpa rozhodně nezvýšil.

Před McMasterem zastával funkci prezidentova poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn. Ten dostal vyhazov ani ne po měsíci. „Lhal viceprezidentovi Miku Penceovi. Mimo jiné o tom, že nevyjednával s ruským velvyslancem o možném zmírnění protiruských sankcí,“ připomněl Seznamu Klvaňa.

Generál Flynn s ruskou ambasádou jednal ještě před tím, než oficiálně nastoupil do funkce poradce pro národní bezpečnost. „Tím se dostal do podezření, že porušil takzvaný Loganův zákon. Tedy že v té době, ještě jako soukromá postava, reprezentoval zahraniční politiku Spojených států a přitom u moci ještě byla Obamova administrativa,“ vysvětlil Klvaňa.

Flynn vše popíral, ukázalo se ale, že FBI, která sleduje komunikace ruských diplomatů, měla k dispozici nahrávky usvědčujících telefonátů. Generálova lež tak vyšla najevo. „On navíc lhal i viceprezidentu Penceovi, který pak ty jeho lži opakoval v médiích, a dostal se tak do velmi svízelné situace,“ doplnil Klvaňa.

Co obnáší funkce poradce pro národní bezpečnost?

Prezidentův poradce pro národní bezpečnost je součástí Národní bezpečnostní rady. Do té patří i viceprezident, ministři zahraničních věcí, obrany a vnitřní bezpečnosti i další významní politici. Spolu se šéfem Bílého domu určují směr zahraniční politiky, národní bezpečnosti a vojenských operací Spojených států.

Bolton a jeho předchůdci sídlili přímo v Bílém domě. „Bezpečnostní poradce má prezidentovi poskytovat servis a spojovat ho s jeho dalším klíčovým poradcem pro národní bezpečnost, kterým je ministr zahraničních věcí Spojených států. Fungovat má i jako spojka s relevantními výbory v Kongresu – tedy v Senátu a ve Sněmovně reprezentantů,“ vysvětlil Klvaňa.

Poradce pro národní bezpečnost má sloužit jako arbitr, jako člověk, který poskytuje odborné rady. „V průběhu posledních 70 let, tedy v průběhu existence Národní bezpečnostní rady, se ale často ukazovalo, že z různých ambiciózních důvodů se tito poradci snažili zastínit ministry zahraničí a také důležité kongresmany,“ uzavřel amerikanista. Bolton nebyl výjimkou.

Kdo přijde po Johnu Boltonovi?

Jméno Boltonova nástupce se pravděpodobně dozvíme v příštím týdnu. Podle serveru Politico jsou hlavními kandidáty zvláštní zmocněnec pro Severní Koreu Stephen Biegun a plukovník americké armády ve výslužbě Douglas Macgregor, častý host debat v televizi Fox News.

Uvažuje se prý také o jiném Boltonově náměstku Keithu Kelloggovi, zvláštním zmocněnci pro Írán Brianu Hookovi a poradci předsedy sboru náčelníků štábů Rickym Waddellovi.

Kritici jsou ale přesvědčeni, že nový poradce v Bílém domě velké slovo mít nebude. „Budoucím bezpečnostním poradcem bude Donald Trump, stejně jako je bezpečnostním poradcem i nyní. Příští týden jmenovaná osoba bude mít jen titul,“ řekl serveru Politico politolog David Rothkopf.

Reklama

Doporučované