Hlavní obsah

Trump bude s Putinem rozvíjet vztahy, s Merkelovou chce přes NATO zajistit mír ve světě

Trump telefonoval se světovými lídry.

 

Reklama

Den plný telefonátů má dnes americký prezident Donald Trump. Kromě ruského prezidenta volal i německou kancléřku a další významné státníky. Írán mezitím zareagoval na jeho verdikt o nevpuštění lidí ze Sýrie, Iráku, Íránu, Somálska a dalších do USA a zavřel hranice Američanům.

Článek

Americký prezident Donald Trump si na dnešek naplánoval telefonáty s představiteli pěti významných států, za nejdůležitější jsou považovány hovory s ruským prezidentem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Obsah rozhovoru Washington - Moskva zatím jen v náznacích

Zatímco Bílý dům o obsahu telefonátu Trumpa s Putinem mlčí, Kreml několik hodin po rozhovoru uvedl, že oba státnící zdůraznili význam obnovení obchodních a hospodářských styků obou zemí. O otázce západních sankcí proti Rusku se nicméně kremelské sdělení nezmiňovalo.

Oba prezidenti mluvili také o situaci v Sýrii a vyslovili se pro spolupráci obou zemí v boji proti mezinárodnímu terorismu v čele s Islámským státem.

Trump a Putin se na závěr dohodli, že budou pracovat na určení doby a místa budoucí vzájemné schůzky. A podle Kremlu se ujistili, že zůstanou v pravidelném kontaktu.

Uprchlický spor? Trump kritizuje přístup Merkelové, sám vstup do USA migrantům zakazuje

S mimořádným napětím se očekával rozhovor se šéfkou německé vlády, protože Trump se v jednom z rozhovoru kriticky vyjádřil k rozhodnutí Merkelové přijmout statisíce uprchlíků. Vzhledem k hrozbě terorismu to označil za „katastrofální chybu".

V  telefonickém rozhovoru se oba shodli na „zásadním významu" Severoatlantické aliance pro mír a stabilitu ve světě. Členské země by ale měly spravedlivým podílem přispívat k zajištění kolektivní bezpečnosti, uvedli oba státníci ve společném sdělení po telefonátu.

Trump přijal od Merkelové pozvání na červencový summit skupiny G20 v Hamburku a sám ji pozval „v brzké době" do Washingtonu, sdělil Bílý dům.

Írán cení na Trumpa zuby...

Hned druhý den poté, co Trump podepsal další exekutivní příkaz, v němž na dobu 120 dní zastavuje program na příjímání uprchlíků a do odvolání tak zakazuje vstup migrantům ze Sýrie a na 90 dní lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu, zareagoval Írán odvetným opatřením. Jeho vláda znemožní vstup Američanů na íránskou půdu.

Na Trumpova slova „Zavádím nová prověřovací opatření, abych udržel radikální islámské teroristy mimo Spojené státy. Nechceme je tady", zareagoval Írán neméně tvrdě.

„Írán uplatní princip reciprocity, dokud urážlivá americká omezení uvalená na íránské občany nebudou zrušena," sdělilo tamní ministerstvo zahraničí.

Na Trumpův omezující příkaz ohledně vstupu do země byla v USA podána také první žaloba - stojí za ní dva Iráčané, kteří byli v rámci tohoto opatření zadrženi v pátek 27. 1. po příletu na newyorské Kennedyho mezinárodní letiště.

Elysejský palác varuje před rušením protiruských sankcí

Francouzský prezident François Hollande svůj americký protějšek v telefonickém rozhovoru varoval před obchodním protekcionismem a jednostranným rušením protiruských sankcí. Ochranářství a stažení se do sebe by byly „v dnešním nejistém světě slepou uličkou", řekl šéfovi Bílého domu.

Ten měl na programu ještě kontakty s premiéry Japonska a Austrálie.

Reklama

Doporučované