Hlavní obsah

Trump by měl mít právo zrušit zprávy, myslí si jeho podporovatelé

43 procent respondentů průzkumu říká, že by Trump měl mít pravomoc zavřít zpravodajské stanice či redakce.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Téměř polovina republikánů souhlasí s prezidentem Donaldem Trumpem, že média jsou nepřítelem amerického lidu. Ukázal to společně s dalšími poznatky nový průzkum. Ten se na názory ptal i demokratů.

Článek

Americký prezident Donald Trump není jediný, kdo vidí média jako nepřátele amerického lidu. Myslí si to podle nového průzkumu ještě téměř polovina republikánů. Někteří respondenti věří, že šéf Bílého domu Donald Trump by měl mít možnost podniknout kroky proti určitým publikacím, přičemž 43 procent říká, že by měl mít dokonce pravomoc zavřít zpravodajské stanice či redakce.

Z republikánů 80 procent uvedlo, že většina médií překrucuje fakta, stejnou věc si však myslí jen 23 procent demokratů. Velké rozdíly přinesla také otázka, zda se mainstreamová média nespravedlivě zabývají Donaldem Trumpem. Souhlasí s tím hned 79 procent republikánů, ale pouze 11 procent demokratů.

Výzkum také poukázal na klesající víru veřejnosti ve sdělovací prostředky. Na historické minimum se dostala v průběhu prezidentských voleb v roce 2016.

Prezident Donald Trump častuje novináře jako nepřátele lidu čím dál častěji. Materiály kritizující jeho osobu také často nazývá jako „falešné zprávy”. Za slovní útoky odsoudila Trumpa nedávno také jeho dcera Ivanka.

Reklama

Doporučované