Hlavní obsah

Trump by se měl s Putinem setkat v sobotu, tvrdí Kreml

Prezident USA Donald Trump by se podle interního dokumentu Kremlu měl se svým ruským protějškem Putinem setkat v sobotu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Ke schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj nadcházejícího summitu G20 dojde v sobotu. Agentura Reuters odkazuje na interní dokument Kremlu.

Článek

Ač prezident USA Donald Trump pohrozil, že se kvůli víkendovému rusko-ukrajinskému incidentu u Kerčského průlivu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nesetká, podle interního dokumentu Kremlu by se měli oba státníci sejít v sobotu zhruba v 15:30 během summitu G20. Na něm se v Buenos Aires sejde v pátek a v sobotu dvacítka nejsilnějších ekonomik světa.

„Možná na tu schůzku nepůjdu. Možná na tu schůzku vážně nepůjdu. Nelíbí se mi ta agrese, takovou agresi vůbec nechci,“ vysvětlil americký prezident v rozhovoru s deníkem The Washington Post v souvislosti s kerčským konfliktem ve vodách anektovaného Krymu. O dalším postupu se prý hlava Spojených států rozhodne poté, co bude mít k tomuto tématu k dispozici kompletní zprávu svých bezpečnostních poradců.

Na Trumpovo vyjádření o potenciálním odvolání schůzky Putin reagoval s tím, že doufá, že v Argentině bude moci s americkým prezidentem mluvit. „Doufám, že můžeme jednat o překážkách obchodu,” řekl ruský prezident.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem v neděli ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Zajatí ukrajinští námořníci promluvili na videu, které zveřejnila ruská zpravodajská služba FSB. Přiznali se k tomu, že kroky, které v průlivu podnikli, byly provokativní. Kyjev reagoval vyhlášením válečného stavu v části Ukrajiny. Podle Putina střet záměrně vyprovokoval ukrajinský prezident Petro Porošenko, aby si doma zvýšil popularitu před březnovými prezidentskými volbami. Ukrajina obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované