Hlavní obsah

Trump chce po Mexiku znovu peníze za zeď na hranici. Nikdy nezaplatíme, kontroval mexický prezident

Mexičané podle Trumpa za zeď nakonec zaplatí.Video: Twitter.com, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump trvá na tom, aby Mexiko zaplatilo za hraniční zeď. Znovu o tom hovořil před příznivci v Tennessee. Jeho mexický protějšek Enrique Peña Nieto na Twitteru obratem reagoval, že jeho země stavbu nikdy nezaplatí.

Článek

Americký prezident Donald Trump se znovu pustil do kritiky Mexika kvůli ochraně vzájemné hranice. Mexická vláda podle Trumpa nedělá nic pro to, aby zastavila příliv přistěhovalců do Spojených států.

Trump tak na veřejném vystoupení, které v mnohém připomínalo jeho prezidentskou kampaň, znovu oživil myšlenku, že Mexiko zaplatí za stavbu hraniční zdi. „Nedělají vůbec nic. Přes Mexiko chodí lidiéz Hondurasu a dalších zemí. A oni nic nedělají, vůbec nám nepomáhají,“ řekl Trump v Nashvillu.

Odezva na slova amerického prezidenta na sebe nenechala čekat. Mexický prezident Enrique Peña Nieto na svém twitterovém účtu Trumpovi obratem napsal, že Mexiko za zeď nezaplatí a svůj postoj nezmění ani v budoucnosti.

Britský list The Guardian připomíná, že vystoupení amerického prezidenta by mohlo ohrozit vzájemná jednání o nové podobě obchodních podmínek Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Organizace kromě Mexika a USA sdružuje ještě také Kanadu.

Trump podle listu přislíbil, že nová podoba smlouvy bude hotová ještě tento rok. Jednání se ale zatím nijak nepohnula.

Trumpova administrativa v posledních dnech čelí rostoucí kritice kvůli tvrdým zásahům proti migrantům z Latinské Ameriky. Zlost cílí zejména na rozhodnutí rozdělovat na hranici děti od jejich rodičů. Za poslední dva roky došlo podle Trumpových kritiků nejméně ke 429 takovým případům.

The Guardian připomíná, že většina migrantů ze zemí na jih od Spojených států prchá před rostoucím násilím. Americký prezident ale trvá na tom, že mnozí migranti jsou ve skutečnosti členy gangů.

„Chtějí lidi rozsekat na malé kousky. Nejsou to lidské bytosti. Jak se jim to jen říká?“ pronesl Trump na setkání s příznivci, načež dav zvolal „zvířata“.

Reklama

Související témata:

Doporučované