Hlavní obsah

Trump chce svým kritikům odebrat bezpečnostní prověrky

Prezident Donald Trump zvažuje odebrat prověrky šestici kritiků.Video: Marek Baloun, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident zvažuje odebrat prověrky šestici bývalých šéfů bezpečnostních a zpravodajských služeb. Všichni měli kritizovat Donalda Trumpa a jeho vládnutí.

Článek

Americký prezident Donald Trump zvažuje odebrání bezpečnostní prověrky nejméně šesti bývalým pracovníkům zpravodajských služeb a FBI. Ti se měli provinit kritickými výroky na účet hlavy státu. Uvedla to mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Postiženými by měli být mimo jiné bývalí šéfové CIA a NSA John Brennan a Michael Hayden stejně jako bývalý šéf FBI James Comey. Ten se do křížku s prezidentem dostal krátce po inauguraci, když odmítl přerušit vyšetřování jednoho z Trumpových poradců kvůli údajnému vměšování Ruska do prezidentských voleb.

Oznámení přišlo poté, co republikánský senátor za Kentucky Rand Paul na Twitteru obvinil Brennana z prodeje tajných informací médiím zaměřeným proti Trumpovi.

Prověrky většinou osobám zůstávají i po opuštění pracovní pozice. Často se totiž tito lidé nadále angažují jako poradci svým nástupcům nebo jiným politikům.

Reklama

Doporučované