Hlavní obsah

Trump chce v USA světový šampionát ve fotbale. Těm, kteří nápad nepodpoří, poslal ostrý vzkaz

O pořadatelské zemi nebo zemích MS ve fotbale 2026 se rozhodne v polovině června letošního roku.Video: David Janeczek, Profimedia.cz

 

Reklama

Prezident USA Donald Trump prostřednictvím svého twitterového účtu usiluje o pořádání MS ve fotbale v roce 2026.

Článek

Spojené státy americké se společně s Kanadou a Mexikem ucházejí o pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2026, kterého se poprvé v historii zúčastní 48 národních týmů. O pořádání světového šampionátu za osm let usiluje také Maroko.

Prezident USA Donald Trump prostřednictvím svého twitterového účtu svérázně vyzval k podpoře. „Spojené státy americké společně s Kanadou a Mexikem daly dohromady velmi silnou pořadatelskou trojici pro světový šampionát v roce 2026. Byla by ostuda, kdyby země, které vždy podporujeme, lobbovaly proti společné kandidatuře USA, Kanady a Mexika. Proč bychom měli my podporovat země, která nás nepodporují (včetně zemí v OSN)?“

Pokud by uspěla společná kandidatura USA, Kanady a Mexika, tak by se většina turnaje odehrála právě ve Spojených státech, kde by se mělo konat podle návrhu 60 utkání celého turnaje včetně kompletní vyřazovací části. V Kanadě i Mexiku by se odehrálo zápasů deset.

Naopak Maroko by se mohlo stát po Jihoafrické republice teprve druhou africkou zemí, která pořádala MS ve fotbale. Jenže Maroko by muselo za osm let investovat obrovské částky do infrastruktury v zemi. Vzhledem k rozšíření turnaje o šestnáct účastníků také do samotných stadionů.

Pro země ze Severní Ameriky hovoří fakt, že stadiony, na kterých by se turnaj mohl hrát, už stojí. Hlasovat bude 207 fotbalových asociací mimo USA, Kanadu, Mexiko a Maroko.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované