Hlavní obsah

Trump chce zakázat migraci do USA. Kvůli viru a ochraně pracovních míst

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump na Twitteru oznámil, že se chystá podepsat exekutivní příkaz, díky kterému by dočasně přerušil imigraci do Spojených států. Chce tak ochránit americkou zaměstnanost a zabránit šíření koronaviru.

Článek

„Ve světle útoků neviditelného nepřítele, stejně jako nutnosti ochránit zaměstnání našich skvělých amerických občanů, podepíšu exekutivní příkaz, který dočasně pozastaví imigraci do Spojených států,“ napsal Trump.

Zpráva přichází v době, kdy je v USA podle Univerzity Johnse Hopkinse více než 787 000 potvrzených případů nákazy koronavirem a zemřelo přes 42 tisíc lidí.

Na tamních úřadech práce se od zákazu vycházení a dočasného uzavření některých podniků zaregistrovalo přes 22 milionů Američanů. Rekordní číslo dokonce překonalo počet Američanů, kteří přišli o práci během finanční krize v roce 2009.

Trump ohlásil dramatickou změnu pouze na svém Twitteru, bez bližšího vysvětlení, kterých imigračních zákonů se bude týkat. Bílý dům se k celé věci zatím nevyjádřil, není tedy ani jasné, jak dlouho by mohlo případné omezení trvat.

Americký prezident často vyzdvihuje zákaz vstupu cestujících z Evropy a Číny. Podle něj zabránil masivnímu rozšíření nákazy.

Spojené státy jsou ale i tak nejhůře zasaženou zemí světa. Momentálně bojují spíše s nedostatkem testů a zdravotnického vybavení. Nákaza se šíří převážně lokálně. Pokud země přistoupí k ohlášené změně, bude pokračovat trend v uzavírání země vůči cizincům.

Podivné načasování

Americký novinář Garrett Graff si také všiml, že Trumpovo ohlášení přišlo v době, kdy americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti nemá Senátem potvrzené vedení v oblasti imigrace. Americký Senát přitom zodpovídá za zahraniční politiku. Je tedy možné, že jde z Trumpovy strany o strategický tah. Na výrocích proti imigrantům postavil už svou prezidentskou kampaň v roce 2016.

Podle dostupných dat amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti byl zákonný status trvalého pobytu v roce 2019 udělen zhruba 1 milionu lidí. Většina lidí, která ho obdržela, pocházela z Mexika, Číny, Indie, Dominikánské republiky, Filipín a Kuby.

Více než polovina z těchto lidí už ve Spojených státech žila delší dobu, druhá polovina do země přicestovala. Pravděpodobný zákaz by se tedy spíše týkal druhé poloviny případů, píše BBC. Uprchlíků přišlo do USA v minulém roce asi jen 30 000. Většina z nich pocházela z Konga, Myanmaru, Ukrajiny, Eritreje, Afghánistánu a Sýrie. Jejich počet je tedy v rámci USA, kde žije kolem 328,2 milionu lidí, takřka zanedbatelný.

Cizinci Američanům práci „nekradou“

Podle studie americké Národní akademie věd, kterou v roce 2016 rozebral deník The New York Times, ale imigranti Američanům práci nekradou. „Zjistili jsme, že v delším časovém horizontu se neprojeví žádné nepříznivé účinky na celkovou mzdu a zaměstnanost pracovníků narozených v rodné zemi,“ vysvětlila Francine Blauová, profesorka ekonomie z Cornellovy univerzity, která se na výzkumu podílela.

Jsou to spíš imigranti, kteří se do USA dostali spolu s dřívějšími generacemi, kdo má problém sehnat práci v porovnání s nově příchozími do Spojených států. Další skupinou, již imigranti ohrožují, jsou teenageři, kteří nedokončili střední školu. Ti ovšem nemají problém práci během normálních podmínek sehnat, mají pouze nižší počet odpracovaných hodin.

Podle studie mají dokonce vysoce školení imigranti, především v oblasti vědy a technologie, na Američany pozitivní dopad. Přinášejí inovace a pomáhají vytvářet nová pracovní místa. Studie odráží americký pracovní trh během normálního stavu země.

Reklama

Doporučované