Hlavní obsah

Trump chce zavést dovozní cla na ocel a hliník. Obchodní partneři už plánují odvetu

Cla mají podle Trumpa ochránit americký průmysl a nastartovat jeho rozvíjení.Video: Reuters

 

Reklama

Spojené státy plánují zavést cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na dovoz hliníku. Oznámil to americký prezident Donald Trump na setkání se zástupci tamního průmyslu.

Článek

Prezident Spojených států Donald Trump slíbil zavedení cel na dovoz oceli a hliníku. Na svém twitterovém účtu uvedl, že Spojené státy byly zničeny nespravedlivým obchodem a špatnou politikou. Dovoz oceli bude čelit 25procentní sazbě a dovoz hliníku pak deseti procentům.

Cla mají podle Trumpa ochránit americký průmysl a nastartovat jeho rozvíjení. V zemích obchodujících s USA to okamžitě vyvolalo vlnu nevole a zvažují už vlastní protiopatření. Kritici tvrdí, že tarify akorát zvýší ceny pro spotřebitele.

Co na to obchodní partneři USA?

Kanada v reakci označila jakékoliv tarify za nepřijatelné. Právě severní soused Spojených států je jejich největším dodavatelem oceli a hliníku.

„Mohu říct, že jakákoliv cla nebo kvóty, jež by byly uloženy na hliník nebo ocel, by byly nepřijatelné. Každé takové rozhodnutí by mělo dopad na obě obchodní strany. Kanada by samozřejmě přijala vhodná opatření k ochraně svých pracovníků v průmyslu,” uvedl kanadský ministr obchodu François-Philippe Champagne.

Německá federace ocelářského průmyslu zase namítla, že opatření USA porušují pravidla Světové obchodní organizace. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker rovněž uvedl, že uvalení cel by ohrozilo tisíce evropských pracovních míst.

„Nebudeme jen sedět a přihlížet, jak náš průmysl zasahují nespravedlivá opatření. EU bude pevně a přiměřeně reagovat na obranu svých zájmů,” řekl Juncker.

Čína, která vyrábí více než polovinu světové oceli, zatím neposkytla žádnou oficiální odpověď.

Reklama

Doporučované