Hlavní obsah

Trump chce kvůli útoku zrušit loterijní program zelených karet, FBI pátrá po dalším Uzbekovi

Takzvané zelené karty, které chce Trump zrušit, každoročně umožní získání trvalého pobytu 50 tisícům cizinců.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Vedle omezení příchodu cizinců do země zvažuje americký prezident Donald Trump, že pošle Uzbeka Sayfulla Saipova do věznice na kubánském Guantánamu.

Článek

Americký prezident Donald Trump hodlá požádat Kongres, aby okamžitě zrušil loterijní program zelených karet, který cizincům umožňuje získat v USA právo trvalého pobytu. Oznámil to dnes ve Washingtonu před schůzí americké vlády. Loterijního programu v roce 2010 využil Uzbek Sayfullo Saipov, který v úterý se svou dodávkou vjel do skupiny cyklistů na newyorském Manhattanu a osm jich zabil.

Prezident označil Saipova za „zvíře“ a prohlásil, že ho možná odešle do věznice na kubánském Guantánamu, kde Spojené státy po teroristických útocích ze září 2001 zadržují osoby podezřelé z terorismu. Saipov se podle Trumpa po příjezdu do USA stal pro imigranty kontaktní osobou, napojeno na něj prý bylo 23 dalších přistěhovalců. FBI už muže obvinila z terorismu a uvedla, že pátrá po dalším Uzbekovi, kterého chce v souvislosti s útokem vyslechnout.

Trump své útoky proti loterijnímu programu přistěhovaleckých víz, jejž Spojené státy vyhlásily v roce 1990, už dříve prezentoval na Twitteru. Kandidáty usilující o život za oceánem každý rok náhodně vybírá ministerstvo zahraničí USA. Washington tak podle programu ročně poskytuje 50 000 zelených karet občanům vybraných zemí. Podle Trumpa Spojené státy vinou programu podporovaného demokraty „dovážejí evropské problémy”.

Prezidentova kritika vyvolala nesouhlasnou reakci guvernéra státu New York Andrewa Cuoma. „Hrajete do karet teroristů, působíte rozvratně. Váš tón by teď měl být přesně opačný,“ vzkázal Cuomo do Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované