Hlavní obsah

Trump chce zrušit Obamacare pomocí dekretů. Bude to stát 350 miliard dolarů

Trump chce zrušit Obamacare.

 

Reklama

Obama nyní s demokraty řeší, jak svoji zdravotní reformu zachránit.

Článek

Už ve své kampani budoucí americký republikánský prezident Donald Trump avizoval, že se postará o zrušení Obamacare - rozsáhlé zdravotní reformy prezidenta Baracka Obamy. Trumpův záměr republikánským členům Sněmovny reprezentantů nyní potvrdil budoucí viceprezident Mike Pence, který uvedl, že Trump k prosazení změn chce využít i takzvaná exekutivní nařízení, což je forma prezidentských dekretů. Přechod na nový systém zdravotního pojištění má být podle Pence hladký, republikáni už mají několik nápadů, jak revizi zdravotního pojištění v USA provést.

Obamacare je totální katastrofa. Hillary Clintonová ho chce zachránit tím, že do něj nalije ještě víc peněz. To nefunguje. Já to ZRUŠÍM A NAHRADÍM!

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan prohlásil, že Obamova reforma selhala. „Zdravotní systém je v troskách, kvůli Obamacare byl zničen," řekl Ryan s tím, že k nahrazení reformy je potřebná smělá akce.

ISIS má vlastní měnu. Možná bude silnější než dolar poté, co bude Obamacare zavedena se vším všudy.

Úplné zrušení reformy je všeobecně považováno za běh na dlouhou trať, protože republikáni i přes nadvládu v obou komorách Kongresu nemají v Senátu dostatek hlasů na to, aby obešli případné obstrukce demokratických senátorů. Očekává se tedy, že republikáni nejdříve omezí peníze pro Obamacare z federálního rozpočtu, na což jim stačí prostá většina.

Potřebujeme Obamacare zlepšit, ne zrušit. Neudělejte Ameriku znovu nemocnou.

Zdravotní reforma patří mezi největší Obamovy vnitropolitické odkazy. Zatímco její zastánci tvrdí, že zajistila dostupnou zdravotní péči milionům dosud nepojištěných Američanů, podle kritiků zdražila pojistky, pokřivila trh a je příliš nákladná.

20 MILIONŮ Američanů využívá Obamacare. Nemůžete utnout benefity bez SOLIDNÍHO návrhu, CO a JAK je nahradí.

Podle analýzy Komise pro zodpovědný federální rozpočet bude nicméně úplné zrušení Obamacare stát v následujících deseti letech kolem 350 miliard dolarů.

Barack Obama se nyní snaží s demokraty vymyslet strategii, jak Obamacare zachránit. V Kongresu během středeční schůzky s demokratickými zákonodárci hájil existenci své zdravotní reformy.

Obamacare

- Zákon byl podepsán v roce 2010

- Hlavním cílem je umožnit přístup k levné a kvalitní zdravotní péči a pojištění pro téměř 50 milionů Američanů, kteří by jinak na pojištění nedosáhli

- Obamacare měla snížit růst nákladů na zdravotní péči, i když její čisté náklady do roku 2023 měly dosáhnout 1,3 - 2,6 trilionu dolarů

Obama podle poslance Louise Slaughtera hovořil o tom, jak dobře reforma funguje a jaké množství dopisů s vyjádřením podpory dostává. Vyzval zároveň zákonodárce, aby při úvahách o osudu reformy měli na paměti americký lid.

Vůdce demokratické senátní menšiny Chuck Schumer prohlásil, že ještě před republikánskou snahou odvolat Obamacare budou chtít demokraté v Kongresu vidět plány na náhradu reformy.

„Chtějí ji zrušit a pak se to pokusí hodit na nás. To se nestane. Je to prosté a jednoduché, to oni jsou odpovědní," dodal Schumer na tiskové konferenci po jednání s Obamou.

Reklama

Doporučované