Hlavní obsah

Trump chtěl Němcům „ukrást“ vakcínu. Nemravné, zní z Berlína

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump při tiskové konferenci v Bílém domě.

Reklama

Německem rezonuje spor o vakcínu, která by mohla být účinná proti nákaze novým koronavirem. Tamní média informovala, že firmu, která na vývoji očkování v Německu pracuje, chtěl převzít americký prezident Donald Trump. A slibnou látku chtěl zajistit výlučně Američanům.

Článek

„Heslo ‚America first‘ je v časech šířící se pandemie nemorální. To ale nebrání Donaldu Trumpovi ani jeho stoupencům. U něj byl test na virus negativní. Pro něj by bylo očkování zázračným prostředkem, který by mu v kampani nahnal body,“ napsal v pondělí například deník Nordbayerischer Kurier z Bayreuthu.

Zájem o firmu CureVac

Jako jeden z mnoha listů reagoval na snahu amerického prezidenta Trumpa převzít německou společnost CureVac, která od ledna pracuje na vakcíně proti novému koronaviru. Trump zkoušel firmu přemluvit, aby se přestěhovala do Spojených států, nabízel za to vysokou finanční částku.

Foto: Profimedia.cz

Výzkum ve společnosti CureVac.

Zprávu přinesl jako první nedělník Welt am Sonntag s odkazem na zdroje z německé vlády. Informaci pak potvrdila mluvčí německého ministerstva zdravotnictví.

„Německá vláda má velký zájem o garanci, že se očkování a aktivní látky likvidující nový koronavirus budou vyrábět také v Německu a Evropě. V souvislosti s tím jsme v neustálém kontaktu s firmou CureVac,“ uvedla mluvčí.

Jen pro Američany?

Podle Weltu Trump usiloval o to, aby byla vakcína k dispozici výlučně pro americké občany. Berlín měl firmě dát konkurenční nabídku, která má umožnit, aby byla případná vakcína k dispozici také na evropském trhu. Trumpův útok na Německo v pondělí deník označil za snahu zakrýt americký strach z chaosu a problémy zdravotnictví.

Americký velvyslanec v Německu Richard Grenell na Twitteru napsal, že jde o falešnou zprávu.

V čele společnosti CureVac už skončil Daniel Menichell, který s Trumpem na začátku března jednal. Podle Franze-Wernera Haase, šéfa představenstva CureVacu zodpovědného za výrobu, k převzetí Američany nedošlo. O práci biotechnologické firmy je prý z americké strany velký zájem, „koronavirus je ale celosvětový problém“.

Ostrá slova z Bundestagu

Německý ministr vnitra Horst Seehofer řekl, že půjde o téma pondělního zasedání krizového štábu. Šéf diplomacie už věc řešil s ministry zahraničních věcí skupiny G7.

Kritika na adresu Trumpa zazněla ze Spolkového sněmu, Bundestag se ostře ohradil. „Zahájení soutěže o místo výroby je špatný signál. Virus nekončí na hranicích. Důležitá je teď mezinárodní spolupráce, ne vlastní národní zájmy,“ uvedl šéf parlamentního výboru pro zdravotnictví Erwin Rüddel z CDU.

Reklama

Související témata:

Doporučované