Hlavní obsah

Trump chtěl posílat nelegální migranty do měst, která vzdorují jeho politice

Trump chtěl posílat nelegální migranty do takzvaných azylových měst, která vzdorují jeho migrační politice.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Bílý dům se opakovaně snažil přinutit americké přistěhovalecké úřady, aby přepravovaly nelegální migranty z internačních center do měst, která se brání migrační politice nynější vlády. Napsal to dnes list The Washington Post. Masivním přílivem migrantů tak chtěl Bílý dům vzpurná města potrestat a vyslat signál o možných důsledcích živelného přistěhovalectví. Úřad pro imigraci (ICE) a cla vždy žádost vlády odmítl, napsal list.

Článek

Internovaní migranti zadržení na hranici s Mexikem měli být autobusy přepravováni do takzvaných azylových měst, která odmítají nelegální migraci trestat, a staví se tak proti nynější oficiální politice Bílého domu, uvádí The Washington Post.

Podle pracovníků amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti o jejich přesun vláda požádala poprvé loni v listopadu, kdy se k jižním hranicím USA blížila karavana přistěhovalců ze středoamerických států. Žádost se opakovala letos v únoru, kdy se demokraté v Kongresu postavili proti financování zdi, kterou chce prezident Donald Trump vystavět na hranici s Mexikem.

Snaha Bílého domu pomstít se městům, která nerespektují vládní strategii, vyvolala v ICE poprask, píše The Washington Post. Právní oddělení ICE nakonec požadavky Trumpovy vlády odmítlo jako nepřípadné, nákladné a riskantní.

Migranti měli být najatými autobusy transportováni například do jednoho z volebních obvodů San Franciska, který v Kongresu zastupuje demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, vášnivá kritička Trumpa. „Využití lidských bytostí včetně malých dětí jako pěšáků v této nechutné hře, která měla šířit strach a obavy z přistěhovalců, je opovrženíhodné,“ komentovala Pelosiová záměry Bílého domu.

Pro Trumpa se problém migrace stal pilířem politického programu a přistěhovalce často vykresluje jako kriminálníky, vrahy a pašeráky drog. Politika azylových měst, která odmítají předávat nelegální migranty k potrestání, podle prezidenta ohrožuje bezpečnost státu. K těmto městům patří i velké americké aglomerace, kromě San Franciska například New York, Los Angeles nebo Chicago.

Reklama

Související témata:

Doporučované