Hlavní obsah

Trump chválí polský plán nakoupit stíhačky F-35A za 65 miliard korun a chystá základnu

Polský prezident Andrzej Duda navštívil Bílý dům. Jedná o koupi stíhaček F-35A.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Ve středu v Bílém domě zahájil polský prezident Andrzej Duda šestidenní návštěvu Spojených států. Polsko chce nakoupit americké stíhačky F-35A. S americkým prezidentem Donaldem Trumpem jednal i o umístění amerických vojáků v Polsku.

Článek

Polsko usiluje o stálou vojenskou přítomnost amerických vojáků na svém území, které byla také tématem jednání obou prezidentů. Na konci května Polsko oficiálně oznámilo svůj zájem o nákup 32 stíhaček F-35A, kvůli kterému už oslovilo americké partnery.

Podle polské prezidentské kanceláře rozhodnutí zakoupit tyto stíhačky americký spojenec oceňuje. Cena jednoho takového letounu je včetně posádky necelých 90 milionů dolarů. Při nákupu 32 stíhaček F-35A by Polsko zaplatilo přes 65,2 miliardy korun.

Kromě nákupu stíhaček dojednávají Spojené státy a Polsko přesun dvou tisíc amerických vojáků z Německa do Polska. Oba prezidenti se již dohodli na vybudování armádní základy pro americké vojáky. Trump zdůraznil, že náklady na vybudování armádního objektu ponese Polsko.

Polsko se podle společné deklarace prezidentů stává nejdůležitějším místem pro působení spojeneckých jednotek ve východním křídle.

Je to podruhé za méně než rok, kdy se Duda sešel s americkým prezidentem. Naposledy jej ve Washingtonu navštívil loni v září. Spolu s ním jsou v delegaci i ministři zahraničí a obrany Jacek Czaputowicz a Mariusz Blaszczak.

Varšava řadu měsíců ve Washingtonu lobbovala za vytvoření stálé americké vojenské základny na svém území. Prezidenti mají podepsat dohodu, o jejímž obsahu žádná ze stran neoznámila detaily. Všeobecně se očekává, že půjde právě o zvýšení počtu amerických vojáků v Polsku.

Američtí vojáci nyní v Polsku nejsou rozmístěni trvale, v rámci rotace sil NATO jich tam je v průměru okolo 4 500. Polsko se o přechod na trvalý režim snaží od ruské anexe ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014. Duda loni řekl, že Varšava by na základnu, kde by američtí vojáci působili nastálo, byla ochotná přispět částkou dvou miliard dolarů (přes 45 miliard korun).

Polský prezident chce na návštěvě USA také uzavřít několik smluv v energetice, díky kterým by se snížila závislost jeho země na dodávkách ruského zemního plynu. Oba státy tak podepsaly dohodu o dodávkách amerického kapalného plynu v hodnotě osmi miliard dolarů (180 miliard korun). Budou spolupracovat i v jaderné energetice. Americký prezident Trump doufá, že Polsko bude brzy zařazeno do programu pro bezvízový styk.

Reklama

Související témata:

Doporučované