Hlavní obsah

Trump chystá změny ve vládě, kvůli neshodám o migraci chce odvolat ministryni pro vnitřní bezpečnost

Trump chystá změny ve vládě: Kvůli migraci chce odvolat ministryni pro vnitřní bezpečnost.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump hodlá v nejbližších týdnech odvolat ministryni pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenovou. Trump chce na čelo třetího největšího amerického úřadu dosadit někoho, s kým se shodne v otázkách migrace. Nielsenovou Trump podle The Washington Post vnímá jako příliš nedůslednou a nelíbí se mu, že často odporuje zpřísnění migrační politiky.

Článek

Podle pracovníků Bílého domu Donald Trump své neshody s Kirstjen Nielsenovou neskrývá. Na schůzkách s ministryní pro vnitřní bezpečnost je pravidelně viditelně podrážděný, když se mu Nielsenová snaží vysvětlit, proč některé jeho návrhy nelze legálně zavést. Americký prezident podle The Washington Post v reakci Nielsenovou před ostatními kolegy často zesměšňuje a hovoří o ní jako o „Bushie“. Tím naráží na její působení v administrativě bývalého prezidenta George Bushe mladšího, což v Trumpových očích údajně snižuje její důvěryhodnost.

K odvolání Nielsenové by podle listu Trump mohl sáhnout ještě tento týden. Zdroje z jeho okolí říkají, že se tak stane spíše dříve než později. Donald Trump už zrušil plánovanou cestu k hranici s Mexikem v jižním Texasu, kam měl zamířit právě s Nielsenovou.

Kirstjen Nielsenová podle informací amerického listu ze své pozice odejít nechce, alespoň ne před naplněním roku ve funkci. Ten naplní 6. prosince. Její spolupracovníci ale podle listu uvádějí, že už několik měsíců se kvůli vztahu s prezidentem ve své pozici trápí.

Za ministryni se podle listu staví většina pracovníků úřadu. Ti vysoko postavení říkají, že práce spojená s migrací je v administrativě Donalda Trumpa kvůli jeho netrpělivosti a nereálným očekáváním nesmírně frustrující.

Pokud Nielsenovou Trump skutečně nahradí, postaví se do čela úřadu už čtvrtý člověk za poslední dva roky.

Odvolání Kirstjen Nielsenové ještě podle listu nemusí být konečné. Nelze vyloučit, že si americký prezident své rozhodnutí ještě rozmyslí. Podle The Washington Post k takovému scénáři s vysoko postavenými vládními pracovníky už došlo.

Jedním z nich je šéf štábu Bílého domu John Kelly, který se v současné době podle listu snaží prezidenta přesvědčit, aby od odvolání ministryně pro vnitřní bezpečnost ustoupil.

Reklama

Související témata:

Doporučované