Hlavní obsah

Trump: CIA nedospěla k závěru, že by si vraždu Chášakdžího objednal saúdský korunní princ

Podle Trumpa není pravda, že by CIA potvrdila objednání vraždy Chášakdžího saúdským korunním princem.Video: AP

 

Reklama

Donald Trump se ohradil proti zjištění listu The Washington Post, že CIA potvrdila, že si vraždu novináře Džamála Chášakdžího objednal saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Článek

Americký prezident Donald Trump uvedl, že Ústřední zpravodajská služba (CIA) nedospěla k závěru, že by saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán objednal vraždu novináře Džamála Chášakdžího. Informuje o tom zpravodajský server BBC News.

Americký prezident se k věci před novináři vyjádřil ve floridském Mar-a-Lago ve čtvrtek, tedy v době, kdy saúdský korunní princ návštěvou Spojených arabských emirátů zahájil cestu po arabských zemích. Jde o jeho první zahraniční cestu od vraždy Chášakdžího.

Trumpovo vyjádření je v rozporu se zprávou listu The Washington Post, podle nějž Chášakdžího vraždu, k níž došlo začátkem října na konzulátu jeho země v tureckém Istanbulu, nařídil přímo saúdskoarabský korunní princ. Podle webu listu, který se odkazoval na zdroje obeznámené se situací, to zjistila CIA. Američtí úředníci měli mít ve zprávu CIA velkou důvěru.

O nevině korunního prince je přesvědčena saúdská vláda. Spojení korunního prince s úkladnou vraždou ztěžuje Trumpově kabinetu snahu udržet vztah se svým úzkým saúdskoarabským spojencem, zdůraznil The Washington Post.

Saúdský novinář podle týdeníku Newsweek nekritizoval jen saúdského korunního prince, ale i amerického prezidenta Donalda Trumpa. Chášakdží se do Trumpa pustil například v listopadu 2016 na konferenci ve Washingtonu, kde kritizoval „rozporuplnou“ blízkovýchodní politiku čerstvě zvoleného prezidenta. „Až mu jeho poradci ukážou mapu, uvědomí si, že podporou (ruského prezidenta Vladimira) Putina podporuje i Írán?“ ptal se tehdy Chášakdží.

Chášakdží byl zavražděn na začátku řijna při návštěvě saúdského konzulátu v tureckém Istanbulu. Jeho tělo se dosud nenašlo.

Reklama

Doporučované