Hlavní obsah

Trump dál „čistí“ Pentagon. Dosadil i muže, co označil Obamu za teroristu

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického ministerstva obrany Pentagonu.

Reklama

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa provedla rozsáhlé změny ve vedení ministerstva obrany. Den poté, co Trump propustil ministra obrany Marka Espera, vyměnil 3 úředníky, kteří v Pentagonu zastávali vysoké pozice.

Článek

Trump na Twitteru v pondělí oznámil odvolání ministra obrany Marka Espera, čímž naznačil, že chce využít zbytek svého času v Bílém domě na vyrovnávání účtů v rámci administrativy. Další přeskupení v Pentagonu však vnáší novou úroveň nejistoty do procesu předávání moci, píše agentura Reuters.

Pentagonští úředníci jsou podle agentury AP znepokojeni tím, co může Trumpova administrativa v měsících před nástupem nově zvoleného prezidenta Joea Bidena do úřadu udělat a zda Trump vyvine ještě větší úsilí o politizaci historicky apolitické armády.

Od pondělí byli propuštěni nebo rezignovali čtyři zaměstnanci Pentagonu, včetně ministra obrany Marka Espera, jeho náčelníka štábu a nejvyšších úředníků dohlížejících na politiku a zpravodajství. Na jejich místo podle CNN nastoupili lidé vnímaní jako loajální k Trumpovi, včetně kontroverzní osoby, která v minulosti propagovala konspirační teorie a bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu označila za teroristu.

James Anderson, který zastával funkci podtajemníka pro politiku, rezignoval v úterý ráno. Ve funkci ho nahradil Anthony Tata, armádní generál ve výslužbě. Tata podle agentury AP v roce 2018 zveřejnil tweety označující islám za „nejrepresivnější násilné náboženství, jaké zná“, také označil Obamu za „teroristického vůdce“ a muslima. Tweety byly později odstraněny.

Krátce nato odstoupil viceadmirál námořnictva ve výslužbě Joseph Kernan jako podtajemník pro zpravodajské služby. Kernana nahradil Ezra Cohen-Watnick.

Náčelníkem Millerova štábu se podle CNN stal Kash Patel, který naposledy působil jako vrchní ředitel pro boj proti terorismu v Radě národní bezpečnosti. CNN uvádí, že Patel byl mezi jmény zmíněnými v rámci přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa, který měl žádat po Ukrajině „špínu“ na protikandidáta Joea Bidena výměnou za vojenskou pomoc Ukrajině a přijetí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bílém domě.

Christopher Miller byl v době rezignací a vyhazovů v pozici ministra obrany pouhých 48 hodin. Příval změn oznámilo ministerstvo obrany ve svém prohlášení zhruba 24 hodin poté, co prezident Donald Trump propustil ministra obrany Marka Espera.

Esper byl v čele Pentagonu od loňského července. Vystřídal úřadujícího ministra Patricka Shanahana a stal se třetím šéfem ministerstva obrany od Trumpova nástupu do Bílého domu. Jeho nástupce Miller podle agentury Reuters krátce po zveřejnění prezidentova prohlášení dorazil do Pentagonu, přičemž nebylo jasné, zda tam byl i Esper.

Agentura AP personální změnu na postu šéfa resortu obrany hodnotila jako bezprecedentní krok v podání hlavy státu, jež odmítá přiznat volební porážku a je „naštvaná“ na lídra Pentagonu, kterého vnímá jako nedostatečně loajálního. Vývoj by prý mohl zneklidnit spojence USA a vnáší novou úroveň nejistoty do procesu předávání moci.

Poslankyně a demokratka Elissa Slotkinová, která v Pentagonu působila v rámci Obamovy administrativy, Millera vyzvala, aby upřednostnil zájmy národní bezpečnosti před loajalitou k Trumpovi. „Země a armáda, které zasvětil svůj život, se spoléhají, že udělá tu správnou věc,“ uvedla Slotkinová.

Miller, který Esperův post přebírá, má bohaté zkušenosti s působením v armádě i na ministerstvu obrany. Po nástupu nově zvoleného prezidenta Joea Bidena do Bílého domu by jej podle amerických médií mohla v čele Pentagonu vystřídat Michèle Flournoyová. Tato 59letá analytička s tituly z Harvardu i Oxfordu působila v administrativách Billa Clintona a Baracka Obamy a nyní by se mohla stát první ministryní obrany v dějinách USA.

Reklama

Doporučované