Hlavní obsah

Trump dal odvolat z Bílého domu dva muže, kteří svědčili proti němu

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Impeachment skončil bez překvapení – Donald Trump „výpověď“ nedostal, dočkali se jí ale ti, kdo u soudu vypovídali proti němu. Bílý dům opouští dva úředníci, kteří poukázali na znepokojivá fakta Trumpova případu.

Článek

Americký vyslanec při EU Gordon Sondland i odborník na Ukrajinu Alexander Vindman sebrali všechnu odvahu a rozhodli se před soudem svědčit proti prezidentovi Spojených států. Oba teď musí opustit Bílý dům.

„Dnes mi bylo sděleno, že prezident zamýšlí mé okamžité odvolání z postu velvyslance Spojených států v Evropské unii. Jsem vděčný prezidentu Trumpovi za to, že mi dal příležitost sloužit, ministrovi Pompeovi za jeho soustavnou podporu a výjimečným a oddaným profesionálům z mise USA při Evropské unii,“ napsal Sondland a doplnil, že práce v Bílém domě byla vrcholem jeho dosavadní kariéry.

Proč museli odejít

Jen o hodinu dřív opustil Bílý dům také Alexander Vindman, přední odborník na Ukrajinu. A v pátek byl zpátky na ministerstvo obrany poslán také jeho bratr – dvojče – Jevgenij Vindman, právník Rady bezpečnosti státu.

Vindmanův poradce David Pressman komentoval událost pro BBC slovy, že Vindman byl „vyprovozen z Bílého domu, kde řádně sloužil zemi i svému prezidentovi“.

„Žádný Američan nepochybuje o tom, proč je Vindmanova práce u konce a proč má nyní tato země v Bílém domě o jednoho vojáka méně,“ uvedl Pressman v prohlášení. „Byl požádán, aby odešel, protože řekl pravdu. Jeho čest, smysl pro spravedlnost, to vyděsilo mocné. Pravda stála Alexandra Vindmana práci, kariéru a soukromí.“

Trump odchod obou mužů komentoval velmi stručně. „Nebyl jsem s ním spokojen. Myslíte si, že bych měl být? Ale nejsem,“ řekl Trump a další podrobnosti k personálním změnám nepřidal.

Podle zdroje BBC z Bílého domu Alexander Vindman přemístění očekával. Kolegům prý celé týdny říkával, že je připraven přesunout se zpět na ministerstvo obrany – stále drží statut aktivního vojáka. Americký ministr obrany Mark Esper řekl novinářům, že jeho oddělení uvítá zpět veškerý personál. „Chráníme všechny naše členy před odplatou a podobnými záležitostmi,“ dodal Esper.

Gordon Sondland, který svědčil v Kongresu v listopadu loňského roku, ve svém svědectví uvedl, že návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bílém domě byla podmíněna zahájením vyšetřování, která by mohla být politicky nápomocná prezidentovi Trumpovi.

V listopadu svědčil i Alexander Vindman. Po vyslechnutí „nevhodného“ Trumpova červencového telefonátu s ukrajinským prezidentem uznal, že je „znepokojen“.

Reakce Trumpovy opozice na sebe nenechaly dlouho čekat. Demokratický předseda sněmovního výboru pro zahraniční věci Eliot Engel uvedl, že jeho rozhodnutí je „samozřejmě ostudné“. „Ale je to přesně to, co bychom nyní měli očekávat od obžalovaného prezidenta, jehož strana se rozhodla, že stojí nad zákonem a nikomu se nezodpovídá.“

Reklama

Související témata:

Doporučované