Hlavní obsah

Trump diktátory obdivuje čím dál víc, varují americká média

Zpravodajský server Politico svou analýzu nazval „Donald sní o diktátorech”. Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Názorové rubriky deníků i analýzy žurnalistických serverů varují před vzrůstajícím zalíbením amerického prezidenta ve světových totalitních vůdcích.

Článek

List The Washington Post napsal, že prezident „otevřeně chválí totalitní vůdce po celém světě”. Zpravodajský server Politico svou analýzu nazval „Donald sní o diktátorech”. Deník The New York Times se tomuto tématu ve své názorové rubrice věnuje již přes tři měsíce.

„Důkazy o tom, že Trump nemůže diktátorům odolat, nyní prostě převažují. Kim je podle něj zábavný, čtete správně. Rodrigo Duterte, filipínský prezident, odvádí masovým zatýkáním a mimosoudním zabíjením neuvěřitelnou práci v boji proti drogám. Si Ťin-pching je prostě ohromný. Porušování lidských práv Vladimirem Putinem nestojí za řeč, protože Amerika také není bez viny,” píše The New York Times ve svém posledním, nedělním článku.

Pozornost amerických médií po summitu v Singapuru vyvolala slova šéfa Bílého domu o tom, že Kim je silný vůdce, kterého lidé milují, talentovaný muž a skvělý vyjednavač.

Trump se zalíbením hovořil o možnosti zastávat prezidentský úřad celoživotně a poznamenal, že by chtěl, aby mu lidé pozorně naslouchali, stejně jako poslouchají Kima. Tento výrok později označil za sarkasmus, který média nepochopila.

„Ať jde o žerty nebo ne, žádný prezident USA si nedovolil takový obdiv vůči diktátorům a jejich absolutní moci. Zdá se, že Trumpův zájem o tento jev roste se stále těsnějšími styky se světovými autoritářskými vůdci včetně Kima, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina,” komentuje The Washington Post.

Prezident Trump na summitu v Singapuru pochválil severokorejská média za jejich vstřícnost vůči Kim Čong-unovi. Je prý dokonce větší, než je vstřícnost televize Fox News vůči Trumpovi. Šéf Bílého domu označuje média za největší nepřátele státu a své mediální kritiky hrozí ztrestat, připomíná washingtonský list.

„Prezident Trump rozhodně mluví pravdu v jednom: Líbí se mu, jak fungují diktátoři,” konstatuje Politico. „Pokud s ním nesouhlasíte, cítíte se uraženi nebo žádáte vysvětlení, jste buď idiot, nebo nejste patriot,” dodává.

Za největší nebezpečí označuje komentář možnost, že Trumpův přístup bude postupně považován za normální.

„Staré postupy jsou dávnou minulostí. Jsou jeho slova, že stojí nad zákonem, novinkou, když je pronesl už před týdnem, před měsícem, před rokem?” ptá se autor. „Do svého štábu zařazuje podomky a příbuzné, které štve proti sobě a sleduje, jak se rvou o jeho přízeň. Je to nekonečný seriál Bílého domu.”

Podle politologa Levitského by Američané měli zpozornět. „Trump si jednoznačně odškrtává všechny položky z výbavy autoritářského vůdce,” varoval Levitsky.

Reklama

Doporučované