Hlavní obsah

Trump dočasně obnovil financování vlády

Trump dočasně ruší shutdown.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Donald Trump oznámil, že souhlasí s návrhem uvolnit vládní finance na dobu několika týdnů, aby státní zaměstnanci dostali plat a úřady mohly normálně pracovat. Oznámil to novinářům při pátečním brífinku. Prezident chce debatovat o posílení ochrany hranic s Mexikem.

Článek

Rozpočtová krize vlády vyvolaná sporem o hraniční zeď trvá už 35. den a vážně narušuje činnost státem financovaných organizací, zejména letecké dopravy, ochrany životního prostředí a daňové správy. Podle průzkumů je většina Američanů přesvědčena, že rozpočtový pat vznikl vinou prezidenta.

Trumpův krok znamená značný ústupek z dosavadních pozic Bílého domu. Dočasným uvolněním vládních financí prezident de facto přijal návrh opozičních demokratů, kteří debatu o posílení ostrahy hranic podmiňovali otevřením vládních účtů nejméně do 8. února. Trumpův ústupek znamená, že peníze na provoz dostanou úřady do 15. února. Úředníci také dostanou zpětně plat za svou práci při shutdownu.

Trump, stejně jako vedení republikánů v Kongresu, ústupek dlouho odmítal. Navrhoval opačný postup, tedy nejprve schválení peněz na stavbu hraniční zdi a poté obnovení finančních toků, bez nichž se část ministerstev a vládních agentur ocitla v nouzové situaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované