Hlavní obsah

Trump donutil Indii k vývozu antimalarika. Věří, že vyléčí koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Účinnost antimalarika hydroxychlorochinu proti koronaviru sice mnozí zpochybňují, americký prezident Donald Trump mu ale důvěřuje. I proto donutil indickou vládu, aby opět povolila jeho vývoz.

Článek

Indie povolila vývoz hydroxychlorochinu, který před časem zakázala, aby ho měla k dispozici pro domácí obyvatelstvo. Látka, která má protizánětlivé účinky a chrání imunitní systém, je součástí známého léku Plaquenil, jenž vyrábí francouzská společnost Sanofi Aventis. Indie je největším výrobcem hydroxychlorochinu na světě.

Tablety hydroxychlorochinu se používají při léčbě malárie, lupusu a revmatoidní artritidy, prezident Trump je ale v poslední době propaguje jako možný lék na nemoc covid-19. Účinnost látky ale dosud žádné odborné studie nepotvrdily, připomíná deník The Guardian.

Uvolnění vývozu oznámil mluvčí indické vlády Anurag Srivastava s tím, že hydroxychlorochin zůstane v licencované kategorii a poptávka po něm bude trvale monitorována. Indická vláda přikročila k uvolnění vývozu po Trumpově telefonátu premiérovi Naréndrovi Módímu. Trump mu pohrozil, že pokud nevyhoví, čekají Indy odvetná opatření ze strany USA.

Oba politici mají přitom jinak přátelský vztah, když Trump v únoru navštívil Indii, nazval Módího „výjimečným vůdcem“ a „skutečným přítelem“.

Americký prezident v posledních dnech vydává hydroxychlorochin za zázračný lék. Chlubí se přitom tím, že USA mají této látky na 29 milionů dávek. Ve svém tvrzení vychází z jedné vědecké studie z března, jejíž výsledky ale experti a hlavní vědecké instituce odmítly.

Reklama

Související témata:

Doporučované