Hlavní obsah

Co čekat od Trumpovy první státní návštěvy Londýna?

Donald Trump poprvé na státní návštěvě v Británii.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump v pondělí začal státní návštěvu Velké Británie. Čeká ho oběd s královnou nebo jednání s končící premiérkou Mayovou, o některých prvcích návštěvy však není jasno.

Článek

Třídenní státní návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho první taková ve Spojeném království, má několik otazníků.

Nepotvrzená, ale diskutovaná část programu

Prvním z nich je možný projev na půdě Dolní sněmovny a Sněmovny lordů Spojeného království. Státní návštěvy zahraničních lídrů ve Velké Británii často skýtají možnost promluvit v obou komorách britského parlamentu, ve Westminsterském paláci prostor pro řeč v poslední době dostala například německá kancléřka Angela Merkelová nebo čínský prezident Si Ťin-pching.

Politik, který Spojené království navštěvuje, může o možnost promluvit v parlamentu požádat, nebo od předsedů dolní a horní komory obdrží pozvánku. Mluvčí předsedy Dolní sněmovny Johna Bercowa britským novinářům nepotvrdila, zda byla učiněna žádost z americké strany, nebo jestli první krok udělali Britové.

Právě Bercow se však již před dvěma lety, když se možná Trumpova státní návštěva dostala na program zasedání britských poslanců, vyjádřil tak, že by se kvůli prezidentovým politickým krokům a chování důrazně postavil proti jeho pozvání k projevu ve Westminsteru.

„Pozvánka pro zahraničního vůdce, aby promluvil k parlamentu, se podává ve jménech spíkrů Dolní sněmovny a Sněmovny lordů. Nepřál bych si takovou pozvánku prezidentu Trumpovi podat. Vážíme si našich vztahů se Spojenými státy, ale silným způsobem zastávám názor, že naše odmítání rasismu, sexismu a naše podpora rovnosti před zákonem a nezávislosti soudnictví jsou v Dolní sněmovně důležitými prvky,“ řekl Bercow při zasedání sněmovny v únoru 2017.

Dalším důležitým bodem Trumpova programu jsou setkání s předními britskými politickými představiteli. Zatímco schůzka s premiérkou Theresou Mayovou, která na svou funkci rezignuje 7. června, je naplánována na úterý, není jasné, s kým se ještě pětačtyřicátý prezident USA setká.

Volný post předsedy vlády a brexit

Trump už před odletem do Británie avizoval, že by se možná mohl setkat s předsedou v uplynulých volbách do europarlamentu vítězné Brexit Party Nigelem Faragem nebo dalším známým euroskeptikem Borisem Johnsonem, bývalým ministrem zahraničí a žhavým kandidátem na post premiéra po odstupující Mayové.

„Nigel Farage je můj přítel, Boris je můj přítel. Jsou to dobří lidé, zajímavé osobnosti,“ zdůraznil Trump svůj respekt k oběma politikům. Novinářům také řekl, že se s nimi možná setká.

Donald Trump o Faragovi a Johnsonovi.Video: Šimon Trantina, AP

Pro Borise Johnsona našel Donald Trump slova chvály i při jiné příležitosti. Na téma politických problémů, které nyní hýbou Spojeným královstvím, dal rozhovor britskému deníku The Sun. V něm Johnsona označil za excelentní volbu na post předsedy vládního kabinetu Konzervativní strany.

„Nastudoval jsem si to, znám různé hráče. Myslím, že Boris by odvedl skvělou práci, myslím, že by byl excelentní. Líbí se mi, vždycky se mi líbil,” řekl prezident k souboji o místo premiéra uvnitř Konzervativní strany.

Hlava Spojených států má tedy jasno v tom, koho by ráda viděla v čele kabinetu. Boris Johnson se nikdy netajil tím, že mu tvrdý brexit, odchod Spojeného království z Evropské unie bez vzájemné dohody mezi sedmadvacítkou a britskou vládou o budoucích vztazích, nedělá takový problém jako Therese Mayové, jejíž rezignaci předznamenaly opakované neúspěšné pokusy protlačit návrh dohody hlasováním v parlamentu.

Trump v minulosti postupy Mayové nekvitoval a podotýkal, že jí navrhl jiný způsob, jak by se dal brexit vyjednat. Zmínil také možnost. že politika premiérky ohledně brexitu by mohla znamenat komplikace pro budoucí rozvoj obchodních vztahů mezi USA a Británií. Johnsonův přístup k brexitu a zahraničním záležitostem má navíc Trumpově agendě ve stylu „USA na prvním místě” blíže než diplomatické postoje premiérky.

Následovník Mayové a její brexitový neúspěch tedy může být jako britské téma číslo jedna hlavním bodem úterních hovorů mezi ní a Trumpem. Vzhledem k tomu, že prezident jí už radil ve věci brexitu, je nasnadě, že bude mít co říci i k její potenciální podpoře jednoho z kandidátů, který ji nahradí.

Prostor pro jednání budou mít v úterý po společné snídani s Andrewem, vévodou z Yorku a špičkami byznysu. Trump s Mayovou se poté přesunou do sídla předsedkyně vlády v domě na Downing Street č. 10, kde spolu budou mluvit za zavřenými dveřmi, poté je čeká společný oběd a tisková konference.

Vlna nevole proti Trumpovi

Pravděpodobně až po ní bude zřejmé, zda na budoucího premiéra mezi Trumpem a Mayovou došla řeč. Lídrovi opozičních labouristů Jeremymu Corbynovi se ale již teď vůbec nelíbí, jak otevřeně americký prezident hlásá svou podporu pro Johnsona.

„Pokus prezidenta Trumpa rozhodnout, kdo bude dalším britským premiérem, je naprosto nepřijatelným vměšováním se do naší demokracie. Další premiér by neměl být vybrán americkým prezidentem ani stovkou tisíc nereprezentativních členů Konzervativní strany, ale britskými občany ve volbách,“ napsal Corbyn na Twitteru.

Předseda Labour Party není jediným, kdo není z Trumpových aktivit a jeho státní návštěvy v Británii nadšen. Již při jeho první pracovní návštěvě na ostrovech se proti němu pořádaly protesty, které se vyznačovaly hlavně velkými nafukovacými karikaturami prezidenta. Na londýnském náměstí Trafalgar Square vystoupil i Jeremy Corbyn.

Protesty jsou naplánované i na první státní návštěvu. Londýnská policie potvrdila, že demonstrující nebudou vpuštěni před premiérské sídlo v Downing Street.

Loni v červenci, při Trumpově pracovní návštěvě, se proti jeho politice demonstrovalo zejména v souvislosti s tvrdou politikou vůči imigrantům z muslimských zemí, iniciativou postavit zeď na hranici s Mexikem a odstoupením USA od pařížské klimatické dohody. V ulicích Londýna se sešlo na čtvrt milionu prezidentových odpůrců, přivítat jej však vyrazili i podporovatelé.

Program státní návštěvy

Donalda Trumpa v pondělí s manželkou Melanií čeká uvítací ceremonie v přítomnosti královny, prince Charlese a jeho manželky Camilly v Buckinghamském paláci a jeho zahradách.

Poté je na programu oběd, kde prezidentský pár společně s královnou doprovodí také princ Harry. Jeho manželka Meghan, vévodkyně ze Sussexu, se ho nezúčastní a s Trumpem se vůbec nesetká. V minulosti, zejména před prezidentskými volbami v roce 2016 jej nahlas kritizovala, na což Trump v posledním rozhovoru pro The Sun reagoval slovy: „Nevěděl jsem, že je tak protivná. Doufám, že je ok. Určitě bude excelentní součástí královské rodiny, bude velmi dobrá.“

Odpoledne společně s Alžbětou Trump s Melanií položí věnec na hrob neznámého vojína, dají si čaj s Charlesem a s Camillou v jejich domově v Clarence House a večer se zúčastní státního banketu v Buckinghamském paláci.

Úterý čtvrtého června bude mít političtější ráz. Trump posnídá s Theresou Mayovou, bude mít prostor pro soukromé promluvy v Downing Street, přičemž následovat bude zmiňovaný oběd a tisková konference. Večer budou Donald Trump s Melanií pořádat večeři ve Winfield House, rezidenci amerického velvyslance Woodyho Johnsona. Královskou rodinu zde budou reprezentovat opět princ Charles s Camillou.

V třetí den návštěvy se manželé Trumpovi po boku Alžběty II. a Charlese zúčastní oslav 75. výročí spojeneckého vylodění v Normandii v přímořském městě Portsmouth. Tam se královna s prezidentským párem oficiálně rozloučí před tím, než Trumpova delegace vyrazí do Normandie, kde se na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zúčastní dalších oslav výročí milníku druhé světové války.

Neobvyklé je, že s Donaldem Trumpem kromě manželky Melanie do Spojeného království zamířily i čtyři jeho dospělé děti: dcery Ivanka a Tiffany a synové Donald junior a Eric s manželkami.

Reklama

Doporučované