Hlavní obsah

Trump dorazil do Indie, v ulicích mezitím vypukly nepokoje

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump a jeho žena Melanie před slavnou hrobkou Tádž Mahal.

Reklama

Americký prezident Donald Trump v pondělí započal svou dvoudenní návštěvu Indie, kde ho přivítal premiér Naréndra Módí.

Článek

Trump i Módí vystoupili s projevem na největším kriketovém stadionu na světě v Ahmadábádu před více než 100 000 diváky, kteří jejich slova mnohokrát ocenili bouřlivým potleskem. Trumpova dvoudenní návštěva Indie se má soustředit na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, uzavření zásadnějších dohod se ale neočekává, poznamenala agentura AFP.

+12

Trump ve své řeči konkrétně zmínil budoucí dodávku vojenského vybavení do Indie, mělo by jít o bezpilotní letouny, vrtulníky, ale i raketové systémy.

Americký prezident má v Indii velkou popularitu. Ind Bussa Krishna mu dokonce postavil sochu, kterou uctívá a modlí se k ní. Indickou vládu dokonce požádal, aby se mohl setkat s americkým prezidentem během jeho návštěvy Indie.

Ind Bussa Krishna je velký fanoušek prezidenta Trumpa. Dokonce mu postavil sochu.Video: twitter.com

Nepokoje kvůli kontroverznímu zákonu o občanství

V neděli večer začaly protesty proti kontroverznímu zákonu o občanství, které pokračovaly až do pondělního večera. Devět lidí přišlo v indickém hlavním městě Dillí o život při nepokojích mezi stoupenci a odpůrci kontroverzního zákona. Informoval o tom list The Times of India. Původní zprávy hovořily o sedmi obětech. Zraněno bylo 150 lidí, mezi mrtvými je jeden policista. Policie oznámila, že násilnosti pokračovaly na severu města navzdory zákazu srocování více než pěti lidí.

Očekávalo se, zda se Trump k tomuto zákonu vysloví. V pondělí ale chválil indickou demokracii slovy, že se Indie stává stabilní a prosperující demokracií. „Dosáhli jste toho coby tolerantní země, jako úžasná, svobodná země,“ řekl. Podle agentury Reuters byl protest jeden z největších a odehrál se nedaleko místa, kde spolu jednali Módí a Trump.

V indickém hlavním městě Dillí propukly nepokoje kvůli kontroverznímu zákonu o občanství.Video: AP

Reklama

Doporučované