Hlavní obsah

Trump dosedl do Bílého domu a hned vydal nařízení: Zrušte Obamacare

Donald Trump začal úřadovat hned po páteční inauguraci.

 

Reklama

Zrušení zdravotní reformy, kterou zavedl Barack Obama, byl jeden z volebních slibů Donalda Trumpa.

Článek

Nový americký prezident Donald Trump se odtrhl od svých inauguračních oslav, aby podepsal první nařízení své administrativy: Nařídil federální vládě, aby začala postupně odstraňovat takzvanou Obamacare - zdravotní reformu, kterou v roce 2010 zavedl předchozí prezident Barack Obama.

Jde spíš o symbolické nařízení, protože prezident nemůže reformu zrušit úplně. Svým pokynem, jímž plní jeden ze slibů z volební kampaně, dává signál vládě, aby zákon změnila.

„Tento příkaz sám o sobě nic skutečného nezavádí. Ale nařizuje federálním zastupitelstvím, aby začala podnikat kroky a rušila Obamacare všemi možnými způsoby. Je to signál, že Trumpova administrativa s velkými změnami nečeká na Kongres,” uvedl Larry Levitt, viceprezident neziskové organizace Kaiser Family Foundation, která se zabývá zdravotní politikou.

Prioritou Trumpovy administrativy je tedy zrušit a nahradit Obamacare. Nicméně prezident a republikáni musí ještě přijít s náhradou zákona, kterým je v současnosti pojištěno přes 30 milionů Američanů.

Zmínky ohledně změny klimatu jsou pryč

Trump se během kampaně nechal slyšet, že změna klimatu je pouhým výmyslem. Jen pár chvil od jeho inaugurace zmizely na oficiálních stránkách Bílého domu veškeré zmínky týkající se změny klimatu. Před tím bylo na stránkách několik dokumentů Baracka Obamy, v nichž uváděl, jak se změnou klimatu bojovat.

Nyní na stránkách Bílého domu najdete pouze jednu zmínku ohledně životního prostředí: „Chránit čistý vzduch a čistou vodu, zachovat naše přirozené prostředí a udržet přírodní zásoby a zdroje zůstane vysokou prioritou.”

Reklama

Doporučované