Hlavní obsah

Trump dostává v nemocnici remdesivir, kyslík zatím nepotřebuje

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump bojuje s covidem-19 ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Pracovat hodlá odtamtud.

Reklama

Donalda Trumpa převezli v noci na sobotu do vojenské nemocnice na předměstí Washingtonu poté, co se u něj potvrdila nákaza koronavirem. Prezident uvedl, že se cítí dobře a bude dál vykonávat svůj úřad.

Článek

„Mám se dobře, myslím! Děkuji všem. S láskou!“ napsal na svém oblíbeném Twitteru Trump. Už po převozu do nemocnice zveřejnil video, na kterém tvrdí , že je mu velmi dobře. „Chci všem poděkovat za obrovskou podporu,“ řekl Trump na videu. „Myslím, že je mi velmi dobře,“ dodal americký prezident.

Jenže to se nemusí tak docela zakládat na pravdě. Zpravodaj CNN Jim Acosta s odvoláním na jednoho z Trumpových poradců uvedl, že situace je vážná a prezident se cítí „velmi, velmi unavený“.

Lékaři Trumpovi v pátek doporučili strávit „pár dní v nemocnici z preventivních důvodů“. Do vrtulníku, který Trumpa do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě přepravil, došel prezident sám v obleku a s rouškou na obličeji. Zamával přitom novinářům, aniž by se zastavil a něco jim řekl. Podle agentury AP má Trump v nemocnici apartmá vybavené tak, aby mohl dál vykonávat prezidentský úřad.

V pátek večer místního času Trumpův lékař oznámil, že prezident je unavený, ale v dobré náladě, a že mu byl podán experimentální lék vyvinutý farmaceutickou společností Regeneron, u něhož se prokázaly dobré výsledky v klinických studiích u menšího počtu pacientů. Podle Conleyho dostává Trump i zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin.

Později Conley oznámil, že Trump nepotřebuje podpůrný kyslík, ale že po konzultaci se specialisty u něj zvolili léčbu remdesivirem a že už dostal první dávku tohoto léku. Remdesivir vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem původně na nemoc ebola; podle letošních studií ale preparát pomáhá i při léčbě nemoci covid-19.

Reklama

Doporučované