Hlavní obsah

Turecko varovalo Trumpa, že kvůli Jeruzalému může přerušit diplomatické vztahy s Izraelem

Donald Trump odložil rozhodnutí o přesunutí ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Varovala ho před ním Francie, i Saúdská Arábie.Video: AP

 

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že pokud Spojené státy přesunou velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, Turecko by mohlo přerušit diplomatické vztahy s Izraelem.

Článek

Americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutí o přeložení americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. V pondělí to oznámil Bílý dům, ačkoli se očekávalo, že ten den se rozhodnutí uskuteční. Donald Trump se má k záležitosti vyjádřit co nejdřív.

Znovuotevření ožehavé otázky vyvolalo řadu politických reakcí napříč celým světem. Ostře se proti možnosti přesunutí ambasády do Jeruzaléma vymezil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V parlamentu řekl, že Turecko v případě, že USA přesunou velvyslanectví do Jeruzaléma, zareaguje rázně. „Mohli bychom i přerušit diplomatické vztahy s Izraelem," řekl.

Proti vyhlášení Jeruzaléma za hlavní město se vyslovila i šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Stejně tak i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Macron v telefonickém rozhovoru s Trumpem vyjádřil znepokojení nad úvahami velvyslanectví přesunout. „Emmanuel Macron vyzval k tomu, aby byla otázka statutu Jeruzaléma upravena v rámci mírových jednání mezi Izraelci a Palestinci, která si kladou za cíl především vznik dvou států žijících vedle sebe v míru a bezpečí, s Jeruzalémem jako hlavním městem,” prohlásil Elysejský palác.

Trumpa od rozhodnutí odrazovala i Saúdská Arábie: „Jakékoli oznámení USA ohledně statutu Jeruzaléma před dosažením konečné dohody v izraelsko-palestinském konfliktu by narušilo mírový proces a zvýšilo napětí v regionu,” uvedl ve svém prohlášení saúdskoarabský velvyslanec v USA princ Chálid bin Salmán. Jeho země podle něj nadále podporuje palestinský lid a to bylo sděleno také americké administrativě.

Dnes o této otázce jedná Liga arabských států. Organizace islámské spolupráce (OIC) v pondělí oznámila, že uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele bude považovat za zjevnou agresi.

Palestinci by případný souhlas s přesunem velvyslanectví považovali za závažný krok. Washington by tím podle poradce palestinského vůdce Mahmúda Abbáse nemohl být dále prostředníkem mezi Izraelem a Palestinci. „Znamenalo by to, že se rozhodli (Američané) distancovat se od mírového řešení a od své role v něm," řekl Madždí Cháldí.

Palestinci počítají s tím, že získají vlastní stát a že východní Jeruzalém, který je klíčovým místem pro islám, křesťanství i judaismus, bude jeho hlavním městem.

Americký viceprezident Mike Pence už na konci listopadu potvrdil, že prezident Trump „aktivně zvažuje” termín a způsob přeložení amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Prezident přesunutí ambasády sliboval už v předvolební kampani, ale jeho zeť Jared Kushner v neděli řekl, že se prezident ještě nerozhodl, zda formálně uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Agentura Reuters uvedla, že takový krok by znamenal obrat v desetiletí uplatňované americké politice a mohl by přiživit napětí na Blízkém východě.

Americký Kongres schválil přesun ambasády v Izraeli do „hlavního města” Jeruzaléma již v říjnu 1995. Zastupitelský úřad se měl přestěhovat do 31. května 1999. Od té doby ale všichni američtí prezidenti - Bill Clinton, George Bush mladší i Barack Obama - každých šest měsíců podepisují odklad platnosti zákona.

Reklama

Doporučované