Hlavní obsah

Trump: Írán je národ teroristů, dostali se do velkých potíží

USA zveřejnily video, které má dokazovat odpovědnost Íránu za útoky na tankery v Ománském zálivu.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Situace po útoku na dvojici tankerů v Ománském zálivu se vyostřuje. Prezident Donald Trump nazval Írán „teroristickým národem“. Podle USA se jeho armáda pokusila ve čtvrtek sestřelit americký bezpilotní letoun. Teherán podíl na napadení tankerů jednoznačně odmítá.

Článek

Několik hodin před čtvrtečním útokem na dva ropné tankery v Ománském zálivu Íránci vystřelili na americký dron. Raketa ho nezasáhla a spadla do vody, uvedla CNN s odvoláním na nejmenovaný americký zdroj.

Bezpilotní stroj MQ-9 Reaper podle něj zaznamenal íránská plavidla, jak se přibližují k tankerům. Neuvedl, jestli pořídil záběry, které by dokazovaly útok na tankery. Podle CNN je to ale první informace o pohybu íránských plavidel v oblasti krátce před incidentem.

Pentagon nadále tvrdí, že Teherán je za útok zodpovědný. Odkazuje na letecké záběry, na nichž je podle USA vidět, jak Íránské revoluční gardy odstraňují z boku jednoho z tankerů nevybuchlou magnetickou minu.

Američané také tvrdí, že několik dní před útokem na tankery někdo sestřelil nad Rudým mořem americký dron Reaper. Za tímto útokem podle nich stojí jemenští povstalci podporovaní Teheránem.

Trump: Může za to Írán

Prezident Donald Trump v pátečním rozhovoru pro televizi Fox označil Írán za „teroristický národ“. Odmítl tvrzení Teheránu, že s útokem nemá nic společného, a odkázal se na video zveřejněné americkým velitelstvím. „Írán to udělal a vy to víte, protože jste loď v tom videu viděli,“ řekl šéf Bílého domu. „Mají velký, velký problém. Nebereme to na lehkou váhu,“ dodal.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ještě před odvysíláním rozhovoru v televizi Fox Trumpa obvinil z „diplomatické sabotáže“ a toho, že USA jeho zemi obviňují bez důkazů.

„Írán kategoricky odmítá a odsuzuje ničím nepodložené tvrzení Spojených států, že Teherán stojí za útokem,“ uvedl na Twitteru mluvčí íránské mise při OSN Alireza Miryousefi.

Teherán po uzavřeném jednání Rady bezpečnosti OSN vyzval k urychlenému zahájení dialogu zemí Perského zálivu, který by měl v oblasti uvolnit napětí.

Ve čtvrtek ráno byly poblíž strategického Hormuzského průlivu napadeny dvě obchodní lodě, jedna patřila Norsku a druhá Japonsku. Norská loď dlouho po výbuchu hořela. Z obou se podařilo evakuovat všech 44 námořníků.

Incident zvyšuje napětí mezi Íránem a USA, za nímž je americké odstoupení od dohody o íránském jaderném programu a obnovení protiíránských sankcí. Podle Trumpa není ani jedna strana na dohodu připravena.

Ultimátum dodržování jaderné dohody

Íránský prezident Hasan Rúhání v sobotu podle agentury Reuters oznámil, že jeho země bude nadále omezovat dodržování svých závazků v rámci mezinárodní jaderné dohody, neboť postrádá „pozitivní signály“ od ostatních signatářů dokumentu.

V květnu Írán přestal dodržovat některé závazky jaderné dohody z roku 2015, na níž se domluvil se světovými mocnostmi. Stalo se tak rok poté, co Spojené státy od dohody jednostranně odstoupily a zpřísnily sankce vůči Teheránu. Prezident Donald Trump tento krok zdůvodnil tím, že jaderná dohoda s Teheránem je neúčinná.

Íránská vláda minulý měsíc uvedla, že pokud světové mocnosti během 60 dní nesplní své sliby o pomoci Íránu v době sankcí, začne země obohacovat uran na vyšší úroveň. Takové obohacování je nezbytný mezikrok na cestě k jadernému arzenálu. Ve čtvrtek ale Írán slíbil, že jaderné zbraně nevyrobí.

K havárii dvou ropných tankerů došlo ve čtvrtek. Zasaženy byly tankery Kokuka Courageous plující pod panamskou vlajkou a Front Altair pod vlajkou Marshallových ostrovů. V blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu se staly terčem útoku. Na palubě jednoho z nich následně vypukl požár, posádky obou lodí byly ale včas evakuovány.

Reklama

Související témata:

Doporučované