Hlavní obsah

Trump je chce vyhostit, Obama může zachránit. Dilema končícího prezidenta USA

 

Reklama

Za tisícovky žadatelů o azyl ve Spojených státech se postavili advokáti a neziskové organizace. Bojí se slibů příštího prezidenta.

Článek

O osudu více než čtyř tisícovek žen a dětí, které nyní žijí v azylových táborech ve Spojených státech, vyjednávali minulý týden s Bílým domem právníci z několika neziskových organizací.

Podle agentury Bloomberg se Komise pro uprchlice a Asociace amerických imigračních právníků bojí dopadu lednového předávání moci mezi Barackem Obamou a Donaldem Trumpem. Imigranti, kteří žádají o azyl kvůli pronásledování ve své vlastní zemi nebo třeba strachu o život kvůli válce gangů, mají právo na slyšení před soudem, jenž o azylu rozhodne.

Celý proces je ale velmi zdlouhavý, v azylových zařízeních s režimem omezeného pohybu mnozí čekají i více než rok. Míst je navíc nedostatek a podmínky jsou nevyhovující pro množství malých dětí, které do Spojených států přišly spolu s rodiči ze zemí střední Ameriky.

Dětských nelegálních imigrantů se týkala jedna z dřívějších schůzek právníků a představitelů Obamovy administrativy. Advokáti více než 750 tisíc mladých žadatelů o azyl chtějí prezidentskou výjimku pro ty, kteří celý život žili ve Spojených státech.

Bílý dům k této žádosti uvedl, že prezidentův vliv nemůže být použit ke změně imigračního statusu kohokoliv - Obamův mluvčí Pete Boogaard odmítl v této oblasti komentovat rozsah prezidentových pravomocí. Další postup Obamovy administrativy v nelegální migraci je tak nejasný.

Obamův příliš měkký přístup

Budoucí americký prezident už při předvolebních debatách slíbil tvrdý postup proti těm, kteří se do USA dostali nelegálně. Své plány ohledně zdi na americko-mexické hranici a deportace milionů nelegálních imigrantů potvrdil i v prvním rozhovoru, který po volbách poskytl televizi CBS.

Jako poradce si najal alabamského senátora Jeffa Sessionse, který otevřeně kritizoval Baracka Obamu za měkký přístup k imigrantům. „Místo, aby se jich zbavil, vynakládá prezident enormní čas, energii a zdroje na to, aby nově příchozí nelegální přistěhovalce usadil všude možně po Spojených státech,” citovala ho agentura Bloomberg.

Foto: Reuters

Trumpův expert na nelegální imigraci Jeff Sessions (vlevo).

V současnosti je v azylových centrech asi 41 tisíc nelegálních imigrantů, za rok 2016 bylo ve Spojených státech zadrženo 78 tisíc lidí za nelegální přechod hranice.

Trumpovo vítězství ve volbách zapříčinilo velký přesun nelegálních imigrantů, o které se starají nejrůznější církevní kongregace a neziskové organizace, na severovýchod USA. Věří, že ve městech jako je Baltimore nebo New York bude pro úřady těžší je vypátrat.

Reklama

Doporučované