Hlavní obsah

Trump je nevzdělaný a nepřemýšlí. Novináři ho ale podceňují, říká držitel Pulitzerovy ceny Seymour Hersh

Rozhovor s americkým novinářem Seymourem Hershem. Do Prahy přijel v listopadu 2018 a ve Výzvě Seznamu mluvil třeba o tom, jak nebezpečné je podceňovat své soupeře.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přestože Seymour Hersh (81) vždy volil Demokraty, nemůže prezidentu Donaldu Trumpovi upřít efektivní taktiku, která má úspěch. Američané mu dávají své hlasy právě proto, že se nechová jako prezident.

Článek

Trump má podle legendy americké žurnalistiky dobré instinkty, které mu pomáhaly už jako byznysmenovi. Dokáže vyhmátnout témata, která rezonují ve společnosti, proto se soustředí třeba na imigraci a „strašení“ karavanou migrantů, kteří chtějí do USA.

„Ví, že ekonomická témata jsou hlavně pro vyšší vrstvy. Průměrní Američané, lidé z dělnické třídy, jdou spíš po jednodušších sděleních, i proto, že jim se ekonomicky lépe nedaří,“

Trumpovi podle amerického investigativního novináře velmi pomáhá, že se většina novinářů soustředí na prezidentovy komentáře na sociálních sítích, místo aby šli po skutečných tématech. „Média vydělávají na tom, že jsou nepřátelská vůči Trumpovi a novináři po prezidentovi jdou ze svého přesvědčení,” uvádí Hersh.

Jak šéf Bílého domu využívá negativní zprávy v médiích a proč je podle Hershe Trumpova vláda „nejhorší ze všech“?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu. Vznikl v listopadu 2018, kdy Samuel Hersh pobýval v Praze. Vzhledem k vývoji v USA vám interview předkládáme znovu.

Reklama

Doporučované