Hlavní obsah

Trump je připraven jednat s Kimem. Na Nový rok si přitom poměřovali jaderná tlačítka

Americký prezident Donald Trump je ochoten jednat se Severní KoreouVideo: AP

 

Reklama

Trump v sobotu uvítal brzké obnovení rozhovorů mezi Severní a Jižní Koreou. První jednání mezi oběma zeměmi od prosince 2015 se má uskutečnit v úterý v Pchanmundžomu a jeho tématem bude především možná účast KLDR na únorové olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu.

Článek

Americký prezident Donald Trump, který doposud šířil převážně ostrá prohlášení na adresu severokorejského vůdce, prohlásil, že je připraven s Kim Čong-unem telefonicky jednat. Dodal nicméně, že pro takový dialog musí být splněny jisté podmínky, které blíže neupřesnil.

Trump a Kim si během loňského roku vyměnili množství urážek. Poslední slovní přestřelka, k níž došlo mezi oběma politiky počátkem letošního roku, se točila kolem jaderných arzenálů. Kim ve svém novoročním projevu varoval USA, že má stále na stole jaderné odpalovací tlačítko a může kdykoli zahájit útok na Spojené státy. Trump mu vzkázal, že má v Bílém domě „mnohem větší a mocnější” jaderný knoflík.

Trump v sobotu uvítal brzké obnovení rozhovorů mezi Severní a Jižní Koreou. První jednání mezi Korejemi od prosince 2015 se má uskutečnit v úterý v Pchanmundžomu na linii rozdělující oba korejské státy a jeho tématem bude především možná účast KLDR na únorové olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu.

Trump má v plánu se zapojit do dialogu Severní a Jižní Koreje

Severní Korea dnes oznámila jména představitelů, kteří se úterní schůzky zúčastní. Delegace bude pětičlenná a povede ji Ri Son-kwon, šéf Výboru pro mírové sjednocení vlasti, který má na starosti vztahy s Jižní Koreou. Jižní Korea sdělila předpokládané složení svého vyjednávacího týmu již v sobotu. V čele pětičlenné delegace by měl být ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon.

Trump v sobotu před novináři v Camp Davidu slíbil, že se USA do dialogu „v příhodném okamžiku zapojí”. Na dotaz médií, zda by sám byl ochoten jednat s vůdcem KLDR, tuto možnost nevyloučil. „Vždy jsem věřil v jednání. Určitě bych to udělal, neměl bych s tím nejmenší problém,” prohlásil šéf Bílého domu.

Reklama

Doporučované