Hlavní obsah

Trump je proti imigrantům, jeho firma přitom žádá o víza pro zahraniční zaměstnance

Trumpovy firmy žádají o víza pro zahraniční zaměstnance.

 

Reklama

V posledních 15 letech zaměstnávaly Trumpovy firmy více než 1000 lidí ze zahraničí, nejčastěji z Rumunska a Jižní Afriky.

Článek

V době, kdy americký prezident Donald Trump brojí proti imigrantům z celého světa, protože podle něj berou Američanům práci, zažádalo vedení společnosti Trump Vineyard Estates o víza pro 23 farmářů ze zahraničí.

Měli by pracovat na vinici ve Virginii. Vinařství, které pod firmu spadá, patří prezidentovu synovi Ericovi Trumpovi. A není to poprvé, co firma žádá o víza pro zaměstnance ze zahraničí.

V prosinci loňského roku například vyplnila žádost o šest víz pro brigádníky ze zahraničí, kteří se ucházeli o sezónní práci na vinicích. Odeslala ji jen pár dní poté, co Trump zaútočil na firmu z Indiany, aby nenabízela „americkou práci“ Mexičanům.

Přestože se na webových stránkách vinařství píše, že firma není nijak spravovaná Donaldem Trumpem a že ji vlastní a má na starosti pouze jeho syn Eric, žádost o víza podepsala společnost Trump Vineyard Estates, která prezidentovi stále patří.

Hned po vítězství v prezidentských volbách Trump prohlásil, že ačkoli předá management svým synům, vlastnictví firem si ponechá.

Rumuni i Jihoafričané

Trump v prosinci získal i povolení pro zaměstnání téměř 80 zahraničních pracovníků ve svých resortech. V posledních 15 letech dal navíc práci více než 1200 lidem ze zahraničí - nejčastěji Rumunům a Jihoafričanům.

Po začátku prezidentské kampaně zažádaly jeho firmy o skoro 300 víz pro zahraniční zaměstnance. V kampani přitom Trump zdůrazňoval, že se chce zasadit o snížení počtu lidí ze zahraničí pracujících na půdě Spojených států. Mottem veřejného tažení proti imigrantům je předvolební heslo „America First“.

Nový migrační dekret má být mírnější

Na nadcházející týden Trump rovněž ohlásil podpis nového migračního dekretu. Má nahradit původní a nyní soudem zablokované exekutivní nařízení o zákazu vstupu obyvatel sedmi převážně muslimských zemí do USA a o zastavení amerických azylových programů.

O chystaném dekretu informovalo rovněž ministerstvo spravedlnosti. To již nechce, aby se odvolací soud původnímu Trumpovu nařízení věnoval.

Reklama

Doporučované