Hlavní obsah

Trump je u Američanů na dlouhém vodítku. Když změní názor, nevadí, myslí si většina

 

Reklama

První velký průzkum po prezidentských volbách ukázal, co Američané od svého budoucího vůdce očekávají.

Článek

Američané nevěří, že nový prezident Donald Trump opravdu nechá vyhostit miliony ilegálních přistěhovalců a na hranicích s Mexikem postaví zeď. A nevadí jim, když Trump do ledna, kdy se ujme úřadu, změní některé své názory, a to i ty, na kterých vystavěl svou kampaň. Vyplynulo to z prvního velkého povolebního průzkumu, který si mezi tisícovkou Američanů nechala na začátku prosince vypracovat agentura Bloomberg.

„Veřejnost, zdá se, ho pustila na dlouhé vodítko. Lidem nevadí, když změní názory, na kterých bylo postavené jádro jeho kampaně,” okomentovala výsledky Ann Selzerová, která průzkum vedla. Prostor pro změnu názorů Trumpovi přiznávají tři čtvrtiny lidí. Z průzkumu dále vyplynulo, že od 8. listopadu (kdy byly oznámeny výsledky prezidentských voleb) se 55 procent Američanů k Trumpově vládě staví optimisticky - na základě jeho chování po výhře.

S Trumpovou administrativou podle 70 procent respondentů přijde zhoršení vztahů s Íránem, podle 54 procent Američanů se zhorší i vztahy s Čínou, necelé dvě třetiny lidí naopak očekávají zlepšení vztahů s Ruskem.

Politik versus businessman

Donald Trump usedne do Bílého domu jako velmi bohatý muž. A Spojené státy řeší, co má udělat se svým majetkem, kritici poukazují na obří střet zájmů Trumpa-politika a Trumpa-businessmana. Ve hře je přepsání firem a nemovitostí na děti, či převedení do rukou správního fondu. Donald Trump se zatím nevyjádřil, jak se svým jměním hodlá následující čtyři roky nakládat. Je ale nepravděpodobné, že by se dohledu nad majetkem úplně vzdal.

Dvě třetiny Američanů chtějí, aby si Donald Trump vybral mezi politikou a businessem, nicméně téměř 70 procent lidí věří, že je na budoucího prezidenta a jeho rodinu vyvíjen enormní tlak ohledně majetkových záležitostí. Polovina respondentů se domnívá, že když na to přijde, Trump upřednostní národní zájmy před osobními zájmy při jednáních se zahraničními lídry.

„Jsem mimo obchodní operace. Prezidentství je důležitější úkol!" tweetuje Trump.

Podle daňového přiznání, které v červenci 2015 zaslal federální volební komisi, vlastní majetek za více než deset miliard dolarů - časopis Forbes, tvůrce celosvětových žebříčků nejbohatších a nejvlivnějších lidí nicméně dlouhodobě poukazuje na to, že Trump svoje jmění značně nadhodnocuje. Tradičně mu přiznává majetek v hodnotě asi čtyř miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované