Hlavní obsah

Trump je vyhnal z USA, naději hledají v Kanadě. Pěšky, v zimě a nejlépe za tmy

Kanadské městečko Emerson se obává dalšího přílivu uprchlíků kvůli protiimigrační politice Donalda Trumpa.

 

Reklama

Jihokanadské město Emerson se potýká s přílivem více než stovky migrantů prchajících ze Spojených států.

Článek

Vlna uprchlíků z Afriky a Blízkého východu dosud přebývajících ve Spojených státech prchá do Kanady. Město Emerson na jihu země v posledních týdnech zaznamenalo desítky případů nelegálního překročení kanadsko-americké hranice vzdálené jen několik kilometrů od města.

Uprchlíci do městečka hromadně přicházejí v reakci na protiimigrační politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Skupinky putují pěšky a většinou přes noc. K překračování hranic si vybírají rozlehlé pláně v provincii Manitoba, kde leží také Emerson. Podle policie je ale přechod hranic mimo místa k tomu určená nebezpečný.

„Momentálně pozorujeme velký příliv lidí, kteří přicházejí do Kanady nelegálně mimo hraniční přechody a chtějí zde žádat o azyl nebo status uprchlíka. Jak můžete vidět, pro přechod zde panují velmi nebezpečné podmínky. Oblast je pokrytá sněhem a často tu fouká silný vítr,” uvádí Cory Meyers, člen kanadské jízdní policie.

TWITTER: Na hranicích Kanaďané zřídili pro uprchlíky speciální přívěs. 

Emerson zaznamenal od začátku roku už více než stovku případů uprchlíků ze Spojených států. Žadatelé o azyl své cesty na sever většinou podnikají přes noc, aby na rozlehlých zasněžených pláních nebyli nápadní.

„Byla jsem v práci v šest, o půl sedmé ráno. A zničehonic jsem zaslechla ruch před budovou. Šla jsem to zkontrolovat ven a uviděla sedm uprchlíků. Byla jim zima, měli hlad. Pozvali jsme je dovnitř a nabídli jim něco k jídlu, vodu, kávu a džus,” řekla Jacquelyn Reimerová, manažerka Emerson Cafe.

Rostoucí počty uprchlíků ale obyvatele Emersonu znervózňují. Někteří se obávají dalšího přílivu lidí, jiní si stěžují na náklady a úsilí spojené s péčí o jejich nové sousedy.

Reklama

Doporučované