Hlavní obsah
Online

Trump k Sýrii posílá Tomahawky. Pokud se na útoku na Dúmu podílelo Rusko, zaplatí, řekl

Foto: Flickr

Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli Sýrii se znovu mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN. Požaduje vyšetření zřejmě chemického útoku na město Dúmá, při kterém zemřelo 42 lidí. Rusko použití chemických zbraní odmítá.

Článek

Spojené státy aktuálně zvažují mezinárodní vojenskou intervenci. Prezident Donald Trump slíbil, že jeho reakce bude rychlá a energická. „Máme řadu vojenských možností,” uvedl Trump v pondělí. „Každý za své činy zaplatí. On (ruský prezident Vladimir Putin) zaplatí, každý zaplatí,” prohlásil šéf Bílého domu a dodal, že ruský prezident a jeho íránský spojenec se nesmějí vyhnout odpovědnosti, pokud syrskému režimu v útoku pomáhali.

Podle listu The Wall Street Journal již k syrským břehům míří americká vojenská loď USS Porter, která má na místo dorazit během několika dnů. Na palubě nese rakety Tomahawk.

Podle Bílého domu americký prezident o situaci v Sýrii v pondělí telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Podle odborníků na syrskou válku by potenciálními partnery v případné americké vojenské operaci mohli být také Británie a spojenci z Blízkého východu.

Syrská vláda chemický útok stále popírá. Stejně reagovalo i Rusko, jeho specialisté stopy po použití chemických zbraní v Dúmě nenalezli.

Vývoj ohledně Sýrie sledujeme online:

  • USA odpoví na chemický útok bez ohledu na Radu bezpečnosti

    Na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová prohlásila, že USA odpoví na chemický útok v Sýrii bez ohledu na to, co udělá Rada bezpečnosti. „Tento okamžik se do historie zapíše buď jako moment, kdy Rada bezpečnosti splní svou povinnost, nebo ukáže naprosté selhání při ochraně syrského lidu,” uvedla Haleyová.

  • Rusko vetovalo návrh USA na vyšetření chemických útoků v Sýrii

    Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo americký návrh rezoluce, který požadoval vytvoření mezinárodního orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii.

  • Útok v Dúmě přijede prověřit tým Organizace pro zákaz chemických zbraní

    Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšle do syrské Dúmy tým, který má za úkol vyšetřit údajný chemický útok. Mezinárodní instituce ve svém prohlášení dodala, že již požádala vládu v Damašku, aby vyšetřovatelům poskytla nezbytnou podporu. Tým expertů je podle OPCW připraven brzy vyrazit.

  • Počet obětí útoku v Dúmě je podle syrských záchranářů 42, nikoliv 60

    Sobotní útok v syrské Dúmě si podle nejnovějších informací vyžádal nejméně 42 obětí a 500 zraněných. Uvedla to agentura DPA s odkazem na syrskou organizaci záchranářů Bílé přilby. Dřívější zprávy hovořily o šedesáti obětech, Bílé přilby novou informaci přinesly na základě konzultace s nemocnicemi.

  • Trump zrušil plánovanou cestu do Jižní Ameriky

    Americký prezident Donald Trump zrušil plánovanou cestu do Jižní Ameriky. Trump měl vystoupit na summitu lídrů amerických států v hlavním městě Peru Limě. Poté měl navštívit Kolumbii. Obě cesty ale zrušil, aby mohl osobně dohlédnout na americkou odpověď na údajný chemický útok v Sýrii. Trumpa na summitu i návštěvě Kolumbie zastoupí viceprezident Mike Pence. Informovalo o tom tiskové středisko Bílého domu.

  • Bezpečnost vyšetřovacího týmu by mohli podle Lavrova zajistit i ruští vojáci

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že rezoluce bude požadovat, aby se vyšetřování zúčastnila Organizace pro zákaz chemických zbraní. „Aby mohli vyšetřovatelé OPCW splnit své povinnosti, musejí přijet na místo,” sdělil Lavrov. Prohlásil, že bezpečnost tomuto týmu zajistí ruští a syrští vojáci.

  • Pokud se prokáže použití chemických zbraní, znamená to porušení mezinárodního práva

    Pokud se potvrdí informace o dalším případu použití chemických zbraní v Sýrii, pak bylo porušeno mezinárodní právo. V reakci na sobotní útok na syrskou Dúmu to dnes řekl generální tajemník OSN António Guterres. 

  • Ze syrského postu u irácké hranice se evakuoval íránský personál a členové Hizballáhu

    Organizace Sound and Picture, která působí na východě Sýrie, oznámila, že se z Búkamálu, což je syrský post u irácké hranice, evakuoval íránský personál i členové šíitského Hizballáhu. Írán i libanonský Hizballáh patří ke spojencům Damašku.

  • Syrská armáda vyhlásila pohotovost kvůli možnému americkému útoku

    Oznámila to Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní se na armádních pozicích a na základnách začala provádět ochranná preventivní opatření. Pohotovost má trvat 72 hodin.

  • Ozbrojený konflikt mezi Ruskem a USA prý nehrozí

    Případný americký útok v Sýrii by byl pro Moskvu absolutně nepřijatelný a byl by krajně nebezpečný, řekl v Moskvě novinářům náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. „Zdravý rozum musí zvítězit nad šílenstvím,“ poznamenal ruský diplomat v komentáři ke zprávám o možném americkém úderu proti Sýrii po údajném chemickém útoku syrské armády na město Dúmá. Ruská strana počítá s tím, že Washington přihlédne k varovným slovům Moskvy o vážných následcích, a ke konfliktu proto nedojde.

  • Kreml vzkazuje Spojeným státům, že odmítají čelit realitě

    Ruské představitele citovala agentura AFP.

  • K syrským břehům míří americká vojenská loď USS Porter

    List The Wall Street Journal dnes napsal, že k syrským břehům míří americká vojenská loď USS Porter, která má na místo dorazit během několika dnů. Ve východním Středomoří už operuje torpédoborec USS Donald Cook vyzbrojený rovněž raketami Tomahawk. Ruská média dnes oznámila, že Donald Cook vyplul z kyperského přístavu na východ a pohybuje se nyní asi 100 kilometrů od syrského Tartúsu, kde má Rusko námořní základnu.

  • Spojené státy zvažují vojenskou intervenci

    Spojené státy uvažují o mezinárodní vojenské reakci na údajný chemický útok v Sýrii. Agentuře Reuters to sdělili nejmenovaní američtí činitelé. Prezident Donald Trump slíbil, že jeho reakce bude rychlá a energická.

  • Rusko varuje Spojené státy před vojenskou operací

    Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura a ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzvali k co nejrychlejšímu a nezávislému vyšetření údajného chemického útoku v syrské Dúmě. Ruský zástupce při OSN varoval před eskalací konfliktu. „Ozbrojený útok pod lživou záminkou proti Sýrii, kde jsou na žádost legitimní vlády ruské jednotky, by mohl mít vážné důsledky,” řekl Něbenzja.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy