Hlavní obsah

Trump: Když republikáni ve volbách do Kongresu prohrají, moje vina to nebude

Donald Trump nepřevezme odpovědnost za případný neúspěch republikánů.Video: Marek Baloun, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Pokud republikáni neudrží většinu v Kongresu ve volbách za tři týdny, prezident Donald Trump za to nepřevezme odpovědnost. Podle něho za to bude moci fakt, že letos nikam nekandiduje.

Článek

Pokud američtí republikáni neuspějí v nadcházejících volbách do Kongresu, nebude to chyba Donalda Trumpa. Prezident to řekl v rozhovoru pro agenturu AP. Stranu, za kterou Trump kandidoval do Bílého domu, čeká tuhý boj o každé místo. Demokraté by ale podle průzkumů mohli vyhrát křesla i v tradičně republikánských državách.

Aby jedna ze stran získala většinu, musí z 435 křesel získat alespoň 218. Republikáni poslední dva roky drží s 235 křesly pohodlnou většinu. Ve volbách v listopadu ale musí navíc udržet 39 mandátů. Jejich majitelé totiž nehodlají znovu kandidovat. Aby demokraté ve volbách uspěli, musí ke svým 193 mandátům přidat ještě čtyřiadvacet dalších.

Ačkoliv se Donald Trump v pondělí na sociální síti Twitter chlubil tím, že jeho výstupy v rámci stranické kampaně jsou často zcela zaplněny, poslední průzkumy ukazují, že by demokraté mohli uspět ve státech, které tradičně podporují republikány. Jedná se hlavně o státy Texas, Arizona, Tennessee nebo Nevada. V prezidentských volbách v roce 2016 právě Nevadu ovládli demokraté v čele s neúspěšnou Hillary Clintonovou.

Pokud by demokraté uspěli ve volbách, mohlo by to otevřít nové cesty k vyšetřování kauz kolem prezidenta. Nejvíce se mluví o ruském zasahování do voleb nebo údajných Trumpových machinací s daněmi. Teoreticky by mohlo dojít i k uplatnění institutu odvolání prezidenta, takzvanému impeachmentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované