Hlavní obsah
Online

V Německu za den přibylo 802 nakažených, v Itálii 2 651

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Nákaza koronavirem se nadále rozmáhá v Evropě i ve Spojených státech. V epicentru nákazy, v Číně, naopak slábne. Za středu v zemi evidují 15 nových případů nákazy. Americký prezident Donald Trump oznámil 30denní zákaz veškerých cest do Spojených států z Evropy, s výjimkou Británie. Itálie dnes ohlásila 2 651 nových případů onemocnění koronavirem a 189 mrtvých. Celkem je v zemi 15 113 nakažených. Nákaze podlehlo 1 016 lidí.

Článek

Omezení, které má zpomalit šíření nového koronaviru v USA, bude platit od páteční půlnoci. Prezident rovněž slíbil možnost odkladu podání daňového přiznání o tři měsíce pro některé firmy a jednotlivce. Americké ministerstvo zahraničí později všechny americké občany vyzvalo, aby zvážili cesty do zahraničí.

„Toto je v moderních dějinách nejsmělejší a nejkomplexnější úsilí vyvíjené tváří v tvář cizímu viru,“ prohlásil Trump, když nová opatření oznamoval v hlavním vysílacím čase z Oválné pracovny Bílého domu v projevu k národu. Obvinil v něm Evropskou unii, že nekoná dostatečně rychle proti „cizímu viru“. Shluky případů nákazy v USA podle něj „zaseli“ cestující z Evropy.

Nákaze se nevyhnul ani americký oscarový herec Tom Hanks a jeho žena, producentka a herečka Rita Wilsonová. Slabost dvojici přepadla při jejím nynějším pobytu v Austrálii, kde si také nechala udělat testy.

Zatímco jinde ve světě počet případů rychle roste, v Číně se epidemie v posledních sedmi dnech výrazně zpomalila, což je podle Reuters výsledkem týdnů přísného omezení pohybu lidí a dopravy.

Jižní Korea, která je považována za druhou nejpostiženější zemi v Asii, hlásí za čtvrtek 114 nových případů koronaviru a šest mrtvých. Celkově je nyní v zemi 7869 případů, 66 lidí nemoci podlehlo.

  • Kanadský premiér Justin Trudeau zůstane v domácí karanténě

    Kanadský premiér se rozhodl pro domácí karanténu a home office. Jeho žena je testovaná na koronavirus.

  • Bahrajn obviňuje Írán z „biologického napadení“

    Írán dnes oznámil, že za posledních 24 hodin stoupl počet nakažených koronavirem v zemi o 1075 případů. V blízkovýchodních zemích je přes 10 000 nakažených a v Íránu je situace nejhorší.

    Mrtví jsou kromě Íránu na Blízkém východě v Egyptě, Iráku a Libanonu, kde dnes ohlásili třetí oběť. Mezi nakaženými v Íránu je mnoho duchovních, ale také poslanci, členové vlády a revolučních gard.

    Bahrajnský ministr vnitra Rašíd bin Abdalláh Chalífa obvinil Írán z „biologického napadení“ kvůli způsobu, jakým nechává některé cizince cestovat na své území. „Írán nemoci umožnil rozšířit se do ciziny a podle mne jde o formu biologického napadení, na něž se vztahuje mezinárodní zákon. Írán tak ohrozil bezpečnost a zdraví jiných,“ napsal Chalífa na Twitteru.

    Poradce předsedy íránského parlamentu Amír Abdollahján ale rychle reagoval sdělením: „Hlavní příčinou biologické války je Amerika, která Bahrajnu vládne prostřednictvím své páté flotily a jrž původně existenci koronaviru popírala.“

    Katar dnes do odvolání oznámil, že budou uzavřena kina, divadla, posilovny, dětské koutky a muzea.

    Saúdská Arábie vyhlásila zákaz cest do Íránu a jeho nedodržení hodlá přísně trestat. Kritizovala Írán za to, že na hranicích nedává návštěvníkům do pasů razítka.

  • Lyžařská střediska v Rakousku zavírají

    Tyrolsko a také Salcbursko kvůli infekci v neděli ukončí lyžařskou sezonu.

  • Poláci mají od Orange televizní programy a mobilní data zdarma

  • Akcie v USA kvůli koronaviru klesly nejvíce od roku 1987

    Americké akcie dnes prudce klesly a propad indexů Dow Jones a S&P 500 byl nejvyšší od roku 1987. Nové omezení cestování, které má zastavit šíření koronaviru, vystrašilo investory a znervóznilo světové trhy, napsala agentura Reuters.

  • Francie zavře všechny školy a univerzity

    Opatření má začít platit od pondělí. Oznámil to na tiskové konferenci francouzský prezident Emmanuel Macron.

  • V Íránu počet zemřelých na koronavirus dosáhl 429

    Írán dnes oznámil, že za posledních 24 hodin stoupl počet nakažených koronavirem v zemi o 1075 případů. Mrtvých je 429, což je o 75 více než ve středu. V blízkovýchodních zemích je přes 10 000 nakažených a v Íránu je situace nejhorší. Velitel amerických vojsk na Blízkém východě Kenneth McKenzie prohlásil, že údaje z Íránu o situaci kolem koronaviru neodpovídají skutečnosti a čísla jsou značně podhodnocená. Za nezvládání situace dnes Írán čelil kritice také od Bahrajnu.

  • Joe Biden kritizoval Donalda Trumpa za jeho reakci na koronavirus

    Bývalý viceprezident a největší favorit na zisk demokratické nominace pro letošní prezidentské volby v USA Joe Biden dnes kritizoval stávající hlavu státu Donalda Trumpa za jeho reakci na epidemii koronaviru. Biden prezidenta obvinil mimo jiné z toho, že si „nerozumí s pravdou“ a ignoruje doporučení vědců, napsala agentura Reuters.

  • V Německu už je problém spočítat nakažené

    V celém Německu s více než 82 miliony obyvatel je podle statistiky Univerzity Johnse Hopkinse 2078 nakažených. Agentura DPA ve své bilanci eviduje přes 2400 nemocných. Dnešní data Ústav Roberta Kocha (IRK) hovoří o 2369 infikovaných.

  • Norsko hlásí prvního mrtvého

    V Oslu podlehl nákaze pacient ve vyšším věku. Jedná se o první případ úmrtí způsobený koronavirem. Celkově Norsko hlásí 489 nemocných.

  • V Římě se kvůli koronaviru zavřou do 3. dubna všechny kostely

    V Římě se nejméně do 3. dubna zavřou pro veřejnost všechny kostely. Rozhodl o tom vikář římské diecéze Angelo De Donatis v souvislosti s opatřeními italské vlády kvůli koronaviru. Agentura Reuters uzavření kostelů v italské metropoli označila za bezprecedentní krok v novodobé historii. De Donatisův dekret rovněž zbavuje katolíky v místní diecézi povinnosti navštěvovat nedělní bohoslužby.

  • Izrael uzavře školy, premiér vyzval k vytvoření nouzové vlády

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že v zemi budou v rámci opatření proti šíření nového koronaviru uzavřeny školy a univerzity. Opatření se zatím netýká internátních a mateřských škol. Předseda vlády zároveň vyzval k vytvoření nouzového kabinetu, který bude schopen čelit výzvám spojeným s koronavirem. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel. V Izraeli dosud nebyla sestavena nová vláda po volbách, které se konaly začátkem měsíce a byly již třetí za necelý rok.

  • V Německu za jeden den přibylo 802 nakažených

    V Německu za posledních 24 hodin vzrostl počet nemocných o 802, celkem tedy na 2 369. Od propuknutí epidemie jí podlehlo pět lidí.

  • New York zakazuje shromažďování lidí nad 500 osob

    Newyorský guvernér zakazuje všechna shromáždění nad 500 lidí. Pro shromáždění pod 500 lidí sníží kapacitu míst o 50 procent.

    „Nová kapacita všech zařízení je nyní 50 procent té původní,“ řekl Andrew Cuomo. Nařízení vejde v platnost v pátek.

  • Aerolinky Norwegian sníží stavy zaměstnanců na polovinu

    Evropská letecká společnost Norwegian kvůli zákazu letů z Evropské unie do Spojených států sníží stavy svých zaměstnanců na polovinu.

    „Vzhledem k mimořádné situaci na trhu v důsledku šíření koronaviru, a tedy k dramatickému poklesu zákazníků a následnému poklesu výroby, musíme přemýšlet nad všemi možnými opatřeními ke snížení nákladů. To bohužel zahrnuje i dočasné propuštění až 50 procent našich zaměstnanců, a toto číslo není konečné,“ uvedla společnost v prohlášení.

    Společnost také oznámila, že do konce května ruší 40 procent dálkových letů a 25 procent krátkých tras. „Toto je bezprecedentní situace a naší hlavní prioritou zůstává péče a bezpečnost našich zákazníků a kolegů. Nová omezení vyvolala další tlak na již tak obtížnou situaci. Vyzýváme mezinárodní vlády, aby nyní jednaly a zajistily, že pracovní místa v leteckém průmyslu budou chráněna,“ řekl norský generální ředitel Jacob Schram.

  • NHL pozastavuje sezonu

    Národní hokejová liga (NHL) oznámila okamžité pozastavení sezony. Komisař Gary Bettmen uvedl, že „po zprávách z minulé noci, kdy se u hráče NBA prokázal koronavirus, a vzhledem k množství sdílených zařízení a místností je pravděpodobné, že se nákaza projeví i u některých hráčů NHL“. Pokračování sezony tak považuje za nevhodné.

  • Británie školy zatím nezavře, říká Boris Johnson

    Podle britského premiéra Borise Johnsona by zavření škol nebylo ku prospěchu věci. Situace se ale podle něj může s dalším průběhem pandemie změnit.

  • V Británii je nemocných až 10 tisíc lidí

    Podle tamních úřadů je v Británii nemocných 5 až 10 tisíc lidí. Oznámení přišlo spolu s posunem země do další fáze krizového plánu, která má k pandemii koronaviru přistupovat přísněji.

    Kdokoli vykazuje příznaky nákazy, má zůstat doma sedm dnů. Úřady doporučují držet se od ostatních ve vzdálenosti nejméně dvou metrů a spát o samotě, píše The Independent.

    „Držte se dál od zranitelných jednotlivců, jako jsou starší lidé a lidé ve špatném zdravotním stavu,“ zní nová rada.

  • Itálie hlásí 2 651 nových případů nákazy

    Podle informací z pravidelné tiskové konference italské civilní obrany má Itálie 2 651 nových případů onemocnění koronavirem a 189 mrtvých.

    Celkem je v zemi 15 113 nakažených. Nákaze podlehlo 1 016 lidí.

  • Venezuelský prezident tvrdí, že má lék na koronavirus, je z Kuby

    Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro oznámil, že jeho země má lék na nový typ koronaviru. Podle něj jde o kubánský medikament, který nedávno pomohl zachránit více než 3 500 životů v Číně. Ve Venezuele podle Madura zatím žádný případ nákazy není, Kuba ve středu oznámila první tři případy, jde o italské turisty.

    „Kuba vede, Kuba je předvoj, Kuba je vždycky vpředu,“ prohlásil Maduro ve středu v Caracasu u příležitosti národního dne lékařů. Řekl, že Venezuela má k dispozici kubánský lék alpha 2B (IFNrec), který měl podle něj „excelentní výsledky“ při epidemii nového koronaviru v Číně.

    Po Madurovi dostal slovo šéf mise kubánských lékařů ve Venezuele Julio César García, který upřesnil, že lék IFNrec je antivirotikum, které pomáhá zvýšit obranyschopnost organismu.

    Na nemoc COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, zatím nebyl schválen žádný lék ani vakcína. Některé přípravky se klinicky testují. Jedním z nich je i lék remdesivir, který před několika lety vyvinul tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

Reklama

Hlavní zprávy