Hlavní obsah

Trump „kvůli shutdownu“ zrušil zahraniční let političky, která ho kritizovala. Melania ale letět mohla

Trump ruší zahraniční cestu Pelosiové, Melania ale létá.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Kvůli současné rozpočtové krizi americké vlády ruší prezident Donald Trump cestu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Zrušil také cestu delegace na Světové ekonomické fórum v Davosu.

Článek

Donald Trump kvůli přetrvávající rozpočtové krizi zrušil zahraniční cestu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Šéfka dolní komory Kongresu se chystala do Egypta, Afghánistánu a Bruselu, kde se měla už v pátek sejít se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou. Podle Trumpa by ale Pelosiová měla zůstat ve Washingtonu a vyjednávat řešení krize, která nastala poté, co prezident odmítl schválit finance pro federální úřady, protože Kongres nevyčlenil peníze na hraniční zeď.

„Vzhledem ke krizi vás musím s lítostí informovat, že vaše cesta do Bruselu, Egypta a Afghánistánu byla odložena. Tuto sedmidenní exkurzi můžeme do programu znovu zařadit, až bude krize za námi,“ napsal Trump Pelosiové.

Agentura Reuters píše, že cesta předsedkyně Sněmovny reprezentantů byla předtím držena v tajnosti, a to z bezpečnostních důvodů. Pelosiová se prý chystala v Afghánistánu navštívit americké jednotky, také měla obdržet informace týkající se národní bezpečnosti.

„Smyslem cesty bylo vyjádřit uznání a vděk našim mužům a ženám ve zbrani za jejich službu a oddanost a také obdržet od lidí na přední linii klíčové brífinky týkající se národní bezpečnosti a zpravodajské činnosti,“ napsal na Twitteru Drew Hammill z kanceláře předsedkyně Pelosiové.

Načasování a jízlivé označení zahraniční cesty za „exkurzi“ podle agentury DPA naznačuje, že Trumpovo rozhodnutí může být odplatou za to, že Pelosiová ve středu Trumpa vyzvala, aby kvůli rozpočtové krizi odložil projev o stavu Unie plánovaný na 29. ledna. Tradiční zpráva o stavu Unie, kterou hlava státu pronáší před oběma komorami Kongresu, shrnuje názory Bílého domu na aktuální situaci v zemi a podává Kongresu informaci o prezidentových záměrech.

Melania vládním letadlem letět mohla

Americká CNN zveřejnila záběry, na nichž první dáma Melania Trumpová letěla vládním letadlem z Washingtonu do Palm Beach ve stejný den, kdy Trump zrušil cestu Pelosiové.

Americký prezident Donald Trump také zrušil cestu delegace USA na Světové ekonomické fórum, které se má ve švýcarském Davosu konat příští týden. Důvodem je přetrvávající rozpočtová krize americké vlády, oznámila ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Sám Trump už dříve oznámil, že kvůli takzvanému shutdownu do Švýcarska nepojede.

„Vzhledem k tomu, že 800 000 skvělých amerických pracovníků nedostává výplaty a aby jeho tým mohl být podle potřeb nápomocen, prezident Trump zrušil cestu jeho delegace na Světové ekonomické fórum v Davosu,“ uvedla v prohlášení Sandersová.

Podle webu televize CNBC Bílý dům tento týden oznámil, že do Davosu poletí jen šéf americké diplomacie Mike Pompeo, ministr financí Steven Mnuchin, ministr obchodu Wilbur Ross, obchodní zmocněnec USA Robert Lighthizer a prezidentův poradce Chris Liddell.

Kvůli sporu prezidenta s demokratickými kongresmany o hraniční zeď se loni 22. prosince zastavilo financování části ministerstev a vládních agentur, protože administrativa nyní funguje v rozpočtovém provizoriu. Rozpočtová krize zasáhla asi 800 000 státních zaměstnanců, z nichž zhruba polovina nechodí do práce a zbytek pracuje zadarmo.

Ministerstvo zahraničí v pátek navzdory tomu oznámilo, že od příštího týdne povolá zpět do práce většinu svých zaměstnanců v USA i v zahraničí, protože ve svém rozpočtu našlo rezervy, z nichž je může zaplatit. Peníze ale stačí jen na nadcházející měsíc do 14. února. Ministerstvo zahraničí poslalo kvůli krizi na nucenou dovolenou dvě pětiny svých zaměstnanců v USA a pětinu v zahraničí, zbytek zatím pracuje bez mzdy.

Reklama

Doporučované