Hlavní obsah

Trump má nízká očekávání od schůzky s Putinem, EU označil za nepřítele

Americký prezident Donald Trump.Video: Reuters

 

Reklama

Americký prezident nemá velká očekávání od schůzky se svým ruským protějškem. Trump to řekl v rozhovoru pro televizi CBS ve Skotsku, kde strávil den před setkáním s Putinem hraním golfu na vlastním soukromém hřišti.

Článek

Americký prezident Donald Trump nepůjde na pondělní summit se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Helsinkách s přehnanými očekáváními, ale právě naopak. Trump to v sobotu prohlásil v rozhovoru s televizí CBS News, která jej přinesla. Americký prezident nicméně nečeká, že by jeho historické setkání s šéfem Kremlu skončilo špatně.

„Mám malá očekávání,” řekl Trump. Zároveň ale ujistil, že nic špatného se nestane. „Nic zlého z toho nevzejde, možná se dočkáme něčeho dobrého,” dodal.

V rozhovoru s CBS News opět obhajoval své rozhodnutí setkat se s Putinem, ačkoli demokraté a také několik republikánských zákonodárců o vhodnosti schůzky vzhledem k napjatým vztahům pochybují. Jednou z velkých zátěží bilaterálních vztahů je americké obvinění, že se Moskva vměšovala do předloňských amerických prezidentských voleb, což ale Kreml popírá. Vzájemnou spolupráci komplikuje i ruská podpora separatistů na Ukrajině, anexe autonomního ukrajinského poloostrova Krym či odlišné postoje k řešení válečného konfliktu v Sýrii.

„Setkat se je dobré. Já v setkávání věřím. Věřím, že schůzka s předsedou Kimem byla dobrá. Myslím, že velmi dobrou věcí bylo i setkání s čínským prezidentem,” řekl Trump o nadcházejícím summitu s odkazem na schůzku se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru také označil Evropskou unii za jednoho z mnoha nepřátel, které Spojené státy mají. Dodal, že na mysli má zejména obchod. 

Reklama

Doporučované