Hlavní obsah

Trump má nového bezpečnostního poradce, třetího za posledních 14 měsíců

Trump má již třetího bezpečnostního poradce od začátku funkčního období.Video: AP

 

Reklama

Herberta Raymonda McMastera, o jehož odchodu se kvůli sporům s prezidentem spekulovalo delší dobu, nahradí na postu bezpečnostního poradce John Bolton. V minulosti pracoval pro prezidenta Ronalda Reagana a George Bushe staršího i mladšího.

Článek

Novým poradcem amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost bude někdejší americký zástupce při OSN a zastánce konfrontačního přístupu v zahraniční politice John Bolton. Ve funkci nahradí Herberta Raymonda McMastera, o jehož odchodu se kvůli neshodám s prezidentem již nějakou dobu spekulovalo. Trump ve čtvrtek tuto další zásadní změnu ve svém týmu oznámil na Twitteru s tím, že k předání funkce dojde 9. dubna.

Podle některých médií byl však s odstupujícím bezpečnostním poradcem v poslední době nespokojen, což v úterý vyvrcholilo únikem dokumentu, v němž McMaster a jeho lidé doporučovali Trumpovi negratulovat ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. Trump radu ignoroval, Putinovi blahopřál a poté byl podle televize CNN velmi rozezlen kvůli zveřejnění interního dokumentu.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že McMasterův odchod byl již nějakou dobu zvažován a že nejde o reakci na jedinou událost. McMaster a Trump se podle zpravodajského serveru The Guardian neshodovali například v otázkách Afghánistánu nebo Íránu. Generál uvedl, že hodlá v létě požádat o uvolnění z armády a odejít z veřejných služeb.

Devětašedesátiletý Bolton v minulosti prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl například i k Rusku. Zatímco v prvních dvou případech volí i Trump konfrontační politiku, k Rusku má méně kritický přístup.

Krátce po oznámení svého chystaného nástupu do funkce Bolton televizi Fox News řekl, že hodlá pro Trumpa být „čestným zprostředkovatelem“ nejrůznějších pohledů a variant řešení bezpečnostních záležitostí. Prezident podle něho potřebuje, aby mezi jeho poradci probíhala svobodná výměna názorů.

Muž, jenž pracoval již pro předchozí republikánské prezidenty Ronalda Reagana a George Bushe staršího i mladšího, zároveň odsoudil zmíněný informační únik, který ho prý rozzuřil. Trumpovu gratulaci Putinovi označil za zdvořilostní záležitost.

Po McMasterovi a Michaelu Flynnovi, který odešel kvůli zprávám o svých pochybných kontaktech v Rusku, bude Bolton již třetím bezpečnostním poradcem během 14 měsíců Trumpova působení.

McMasterův odchod přichází týden po oznámení změny na postu ministra zahraničí, ze kterého Trump odvolal Rexe Tillersona, s nímž McMaster souzněl ve snaze zmírňovat nejráznější zahraničněpolitická rozhodnutí podle mnohých často impulzivně jednajícího prezidenta. Znalci poměrů v Bílém domě tvrdí, že s příchodem Boltona a navrženého Tillersonova nástupce Mika Pompea mohou v prezidentově okolí převládnout zastánci tvrdé linie.

Reklama

Doporučované