Hlavní obsah

Trump má záložní plán. Zeď na hranicích by mohla postavit armáda

Trump se snaží obejít Kongres. Americký prezident je připraven vybudovat pohraniční zeď s pomocí armády.Video: Eva Krchová, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump nepolevuje ve své snaze postavit na hranicích mezi USA a Mexikem zeď. Na Twitteru uvedl, že postavit – a tedy zřejmě i financovat – ji může i armáda.

Článek

Pokud američtí zákonodárci nevyčlení peníze na stavbu zdi na hranicích s Mexikem, je prezident Spojených států Donald Trump připraven obejít Kongres a bariéru vybudovat s pomocí armády. Před úterní schůzkou s vůdkyní demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiovou a šéfem demokratů v Senátu Chuckem Schumerem, se kterými bude mluvit o financování federální vlády a také o zdi, to Trump napsal na Twitteru.

Z výstavby zdi, která zastaví migranty, kriminálníky a pašeráky drog, učinil Trump před prezidentskými volbami v roce 2016 ústřední slib. Na jeho splnění ale nedostal od Kongresu peníze, zákonodárci mu však poskytli finance na stavbu krátkých úseků či opravu těch stávajících.

V současné době Bílý dům s Kongresem vyjednává o financích, které federální vládě umožní fungovat. Čas na dohodu je do 21. prosince, poté vláda nebude mít peníze na svůj provoz a bude muset zavřít úřady, které nejsou nezbytné pro bezpečnost země. Trump k tomu uvedl, že je připraven nechat vládu bez peněz, pokud mu Kongres finance na zeď neschválí. Trump žádá pět miliard dolarů, v přepočtu téměř 114 miliard korun. Schumer ale souhlasí jen s částkou 1,6 miliardy dolarů, tedy téměř 37 miliard korun.

Prezident v úterý na Twitteru napsal, že se na setkání s Schumerem a Pelosiovou těší. Připomněl, že ještě v roce 2006 demokraté pro obdobnou bariéru, jakou navrhuje on, hlasovali. „Dnes už ale zabezpečení hranic nechtějí,“ dodal.

V sérii úterních tweetů Trump poděkoval pohraničníkům, celníkům, vojsku a přistěhovalecké policii, která podle něj na jižní hranici odvádí fantastickou práci. Doplnil, že zeď ostrahu hranic zjednoduší a zlevní.

Reklama

Doporučované