Hlavní obsah

Trump mírní vášně. Všem nám jde o Ameriku, říká nový prezident

 

Reklama

Sám jen s telefonem a selfie tyčí s úkolem zprostředkovat prezidentské volby ve Spojených státech. To celé pohledem z ulice a okolí volebních štábů obou kandidátů si vzal za své Jindřich Šídlo, speciální zpravodaj Seznam Zpráv.

Článek

Po nečekaném vítězství Donalda Trumpa se zvedla vlna protestů. Někde ve velkých městech zasahovala policie. Centrem protestů i problémů byl v pátek v noci Portland, kde se demonstranti odmítají smířit se zvolením Trumpa. Několik stovek lidí podle agentury Reuters se včera shromáždilo i na Washingtonově náměstí v New Yorku, v centru Bostonu nebo v Miami.

Nový americký prezident původně reagoval po svém. „Nyní profesionální protestující, podněcováni médii, protestují. Velmi neférové!" napsal Trump na Twitteru. Za několik hodin už se ale snažil mírnit. „Líbí se mi, s jakou vášní tito lidé sledují dění v naší úžasné zemi. Všichni se spojíme a budeme hrdí," uvedl Trump v Tweetu.

I když mu to nejde úplně jednoduše, zatím se Donald Trump skutečně snaží držet vášně pod kontrolou a spíše Ameriku spojovat. Tak, jak řekl ve svém prvním projevu po zvolení. Ukazuje se tak ve významně klidnější podobě, než jakou měl v kampani.

Trump má za sebou první schůzku s končícím prezidentem Barackem Obamou a všichni tvrdí, že to bylo velmi srdečné setkání. Tedy takové, jaké by při volební kampani čekal málokdo. V té době se oba navzájem poměrně ostře kritizovali. Obama dokonce po setkání řekl, že jeho hlavní prioritou v nadcházejících dvou měsících je co nejvíce usnadnit předání úřadu.

Nový prezident, kterého koncem ledna čeká uvedení do úřadu, už dává dohromady i svůj tým. V Trumpově nové administrativě podle všeho nebude chybět několik důležitých mužů, kteří stáli po jeho boku během volební kampaně. Třeba populární guvernér New Jersey Chris Christie. Nebo neméně ikonický Rudy Giuliani. Bývalý newyorský starosta, který se proslavil nejen zmírněním kriminality ve městě, ale velké jméno si udělal hlavně po 11. září 2001.

Giuliani na půdě New Yorku už jeden souboj s Hillary Clintonovou svedl. V roce 1999 o post senátora. Tehdy odstoupil ze zdravotních důvodů a senátorkou se tak za New York stala v roce 2000 Clintonová. Teď jí to po šestnácti letech, jako jeden z nejbližších spolupracovníků Donalda Trumpa, vrátil. A mluví se o tom, že by Giuliani měl vykonávat jednu z vysokých funkcí – například šéfa CIA nebo generálního prokurátora.

Reklama

Doporučované