Hlavní obsah

Trump mluvil o strašných hrozbách pro civilizaci. Moskvě vzkázal, ať se jim také postaví

Americký prezident Donald Trump promluvil při své návštěvě Polska na náměstí ve Varšavě (video: Reuters). Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Americký prezident je na své druhé cestě do Evropy. V pátek se poprvé osobně setká s Vladimirem Putinem.

Článek

Americký prezident Donald Trump v projevu k veřejnosti ve Varšavě udělal to, co od něho komentátoři amerických médií očekávali.

Vyzval Rusko, aby přestalo podporovat nepřátele Západu a nepřátelské režimy, konkrétně se zmínil o Sýrii a Íránu.

Rusko podle Trumpa na Ukrajině vede destabilizační kampaň, se kterou musí přestat. Den před tím, než se poprvé osobně setká s Vladimirem Putinem, vyzval šéf Bílého domu Moskvu, aby se místo toho připojila ke společenství zodpovědných zemí a bránila celou civilizaci proti společnému nepříteli.

Evropské země pak opět vybídl, aby plnily své finanční závazky vůči Severoatlantické alianci, tedy aby odváděly na obranu stanovená dvě procenta HDP.

Pochválil Polsko, že jako jedna z mála zemí finanční závazek vůči NATO splňuje. Spojence pak Trump ujistil, že USA věří v článek 5 smlouvy o NATO, který se týká společné obrany.

Video: Trumpův brífink po setkání s polským prezidentem

Americký prezident Donald Trump se sešel s polským protějškem Andrzejem DudouVideo: Reuters

V projevu, který lidé na náměstí Krasińských často přerušovali oslavným skandováním a potleskem, Trump dodal, že vztahy mezi Spojenými státy a Evropou jsou tak silné, jako bývaly, „a možná ještě silnější".

„Ve světě ale stále existují hrozby jako terorismus, které ohrožují náš životní styl," prohlásil americký prezident. Hrozba islamismu je podle něj hrozbou pro celé lidstvo a radikály je třeba odříznout od zdrojů financí i od další podpory.

Ve Varšavě se Donald Trump potkal i s politiky z jižní, střední a východní Evropy. Poté odletěl na summit G20 do Hamburku.

Reklama

Související témata:

Doporučované