Hlavní obsah

Trump na mítinku imitoval ženu, která nařkla Kavanaugha ze sexuálního obtěžování

Trump se vysmál svědectví Fordové a zpochybnil jeho věrohodnost.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Donald Trump se na mítinku se svými příznivci v Mississippi opřel do výpovědi Christine Fordové v kauze Kavanaugh. Imitováním Fordové rozesmál celý sál.

Článek

Americký prezident Donald Trump byl dosud v komentování výpovědi Christine Blaseyové Fordové před senátním výborem zdrženlivý. Minulý týden dokonce její svědectví označil za velmi přesvědčivé.

Na úterním sjezdu v Mississippi byl ale už ostřejší. Ve svém projevu začal imitovat slova Fordové. „Jak jste se dostala domů? Nevzpomínám si… A kde je to místo? Nevzpomínám si. Před kolika lety to bylo? Nevím. Nevím. Nevím,“ imitoval Trump výpověď Fordové před davem svých příznivců. „Ale měla jsem jedno pivo, to je jediná věc, kterou si pamatuji,“ rozesmál prezident své stoupence.

Trump také vyjádřil rozhořčení nad současnou situací, kdy se mladí muži v Americe musí obávat obvinění z něčeho, co možná vůbec nespáchali.

Christine Blaseyová Fordová obvinila Trumpova nominanta na post soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha ze sexuálního útoku z dob jejich společného studia před 36 lety.

Údajné násilnické excesy z dob Kavanaughova mládí začali američtí politici i veřejnost řešit krátce před tím, než měl o jeho jmenování do nové funkce hlasovat Senát. Zákonodárci své rozhodující zasedání odložili, aby dali FBI možnost prozkoumat oprávněnost jednotlivých obvinění.

FBI má nyní čas do pátku, aby případ vyšetřila a s výsledkem seznámila zákonodárce. Advokáti Fordové tvrdí, že jim FBI zatím nedala prostor pro vyjádření. Podle BBC se o kontaktování vyšetřovatelů neúspěšně pokusili i další tři lidé, kteří Kavanaugha znali v době studií na Yaleově univerzitě.

Republikáni tlačí na to, aby hlasování o Kavanaughovi proběhlo tento týden. Podle demokratů by o délce vyšetřování měla rozhodovat jeho složitost, ne přání politiků. Republikáni mají v Senátu převahu jen 51 ku 49 hlasům a Kavanaughův osud tak bude především v rukou nerozhodnutých politiků, kteří jsou podle médií v obou stranách.

Ačkoliv se republikáni snaží vyšetřování urychlit, někteří Trumpovi spolustraníci imitaci Blaseyové Fordové odsoudili. Senátor Jeff Flake z Arizony uvedl, že by si přál, aby prezident nic takového neřekl. „Je to trochu děsivé,” řekl Flake v rozhovoru pro americkou televizi NBC. „Neexistuje žádný vhodný čas na takové poznámky, ale řešit něco tak citlivé téma v rámci politické kampaně prostě není správné,” dodal. Proti Trumpovu výstupu se postavila i republikánka Susan Collinsová. „Prezidentovy komentáře byly jednoduše zcela nevhodné.”

Stejně tak i Trumpův a Kavanaughův velký příznivce Lindsey Graham, který byl u výpovědi Blaseyové Fordové a kandidáta na soudce Nejvyššího soudu před senátním výborem přítomen, uvedl: „To, co prezident včera večer řekl, se mi nelíbilo.”

Bílý dům jednání Trumpa hájí. „Prezident uvedl fakta, čistá fakta, která zahrnuje zpráva zvláštní prokurátorky Rachel Mitchellové. Uvedl fakta, která byla řečena ve výpovědi doktorky Fordové,” řekla na tiskové konferenci mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová.

Reklama

Související témata:

Doporučované