Hlavní obsah

Trump dál válčí s demokraty na Twitteru. Cummingsův Baltimore je podle něj zamořený krysami

Donald Trump se opět rozepsal na Twitteru.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Baltimore je město s přibližně 620 tisíci obyvatel, kde většinu populace tvoří Afroameričané.

Článek

S ohledem na blížící se prezidentské volby, zostřuje Donald Trump svojí rétoriku vůči demokratickým zákonodárcům. Nový spor mezi prezidentem a demokraty se týká černošského kongresmana Elijaha Cummingse, jehož volební obvod v Baltimoru Trump označil za nechutný a zamořený krysami a dalšími hlodavci.

Trump v sobotu také označil Cummingse za brutálního surovce, který by se měl místo kritiky práce pohraniční stráže věnovat péči o svůj volební obvod. Kongresman totiž předminulý týden kritizoval ministra vnitřní bezpečnosti Kevina McAleenana kvůli podmínkám, jaké panují v uprchlických centrech na jižní hranici Spojených států.

Prezident na adresu Cummingse rovněž napsal, že „vydojil Baltimore do poslední kapky“ a že veřejnosti začíná docházet, jak špatnou práci odvádí. Baltimore je průmyslové město s 620 tisíci obyvatel, z nichž mírnou většinu tvoří černoši. Město se dlouhodobě potýká s vysokou kriminalitou, připomněla agentura AFP.

„Elijah Cummings je veterán americké politiky a dlouholetý kritik Donalda Trumpa,“ vysvětlil v Poledních zprávách pro Seznam Jiří Hošek. „Tento týden nás čeká druhá velká televizní debata demokratických kandidátů na úřad amerického prezidenta a Trump se ocitl v roli jakéhosi dramaturga, neboť tímto výpadem stanovil jedno z hlavních, ne-li hlavní téma této debaty. Má asi pocit, že tím může více získat než ztratit.“

„Trump cílí na bílé a méně vzdělané voliče v důležitých státech jako je Pensylvánie, Michigan, Wisconsin, kteří by mohli s jeho výroky souznít,“ doplnil Hošek.

Na Trumpovy výroky ihned reagoval deník Baltimore Sun, který napsal, že je lepší mít ve městě krysy, než krysou sám být. Redaktoři v článku upozornili i na to, že za problémy, se kterými se občané Baltimoru potýkají, může také prezident.

V sérii tweetů stihl Trump podotknout, že Baltimore je nebezpečnější než imigrační tábory. Na stranu Baltimoru se přidaly stovky lidí na sociálních sítí, kteří začali používat hashtag #WeAreBaltimore.

Útoky ze strany Trumpa na členy Kongresu se stupňují. V půlce července Trump vyzval čtveřici demokratických kongresmanek z řad menšin, aby se vrátily do zemí svého původu. Následně je pak obvinil z toho, že nenávidí Ameriku.

Rovněž jim doporučil, aby z USA odešly, pokud se jim nezamlouvá jeho politika. Trumpovi příznivci přitom na adresu kongresmanky Ilhany Omarové, která přišla ze Somálska do USA jako dítě, skandovali, aby ji prezident poslal zpět.

Reklama

Doporučované