Hlavní obsah

Trump nakonec násilí v Kapitolu odsoudil, jeho stoupenci a konspirátoři zuří

Foto: Alex Gakos, Shutterstock.com

Sociální síť Twitter trvale zablokovala prezidentův účet. Důvodem je podněcování k násilnostem. Snímek byl pořízen během začátku útoku na Kapitol.

Reklama

Fanoušci Donalda Trumpa odsuzují na sociálních sítích prezidentův odmítavý postoj k násilí v budově Kongresu. Ten teď říká, že „ti, co porušili zákon, budou platit“.

Článek

Na sociálních sítích Parler a 4chan vyjadřují někteří trumpisté svůj nesouhlas s prezidentovým postojem k nepokojům, které vyústily v útok na budovu amerického Kongresu. Trump po incidentu přistoupil k mírumilovnému předání moci. Jeho reakce však vyprovokovala vlnu konspiračních teorií v řadách jeho stoupenců. Na výše zmíněných platformách se obvykle vyjadřují extrémně pravicoví voliči prezidenta Trumpa.

Aktivita na sociálních sítích a v chatovacích místnostech jako je Parler či 4chan se zvyšuje s postupným omezováním Trumpových příspěvků na ostatních platformách. Právě tam jeho přívrženci mluví o podrazu a zradě.

Donald Trump se ve čtvrtek nechal slyšet, že je „silně pobouřen z násilí, nedodržování zákona a chaosu“, které jeho fanoušci způsobili v sídle amerického Kongresu. Řekl také, že „ti, co to způsobili, budou platit“. Podle serveru The Guardian Trump nevyjadřuje lítost a integritu, spíše se obává politického a právního napětí.

Trumpovi fanoušci jeho reakci komentují jako „ránu do vnitřností“ či „nůž do zad“. Jeden z uživatelů sítí zhodnotil, že „se mu chce zvracet“.

Jeden z příspěvků, jehož snímek se hojně sdílí na sociálních sítích, zní, že Trump „nejdříve říká, že to bude divoké, a když to opravdu divoké je, tak to označí za hyenismus a ukáže prostředníček těm, kterým řekl, aby tam šli“.

Konspirační teorie a deep fake

Sítěmi se rovněž šíří konspirační teorie, zejména pak v „temných koutech“ 4chanu a Parleru, kde se šíří řada neprokázaných teorií zvané QAnon. Někteří Trumpovo vyjádření považují za tzv. deep fake video, tedy zmanipulovanou nahrávku, kterou vytvořili jeho protivníci. Jiní ve videu viděli skryté zprávy o Trumpových slibech, které odpovídají teoriím QAnon.

Co je QAnon?

- jde o řadu nepodložených a volně propojených krajně pravicových konspiračních teorií;

- nejznámější teorie tvrdí, že existuje satanistické, kanibalistické hnutí pedofilů, kteří obchodují s dětmi a organizují spiknutí proti Trumpovi;

- další teorie tvrdí, že Trump organizuje operaci jménem Storm, při které v jeden den zatkne tisíce přívrženců nepřátelského hnutí;

- členové mají být jak politici z řad Demokratické strany, tak liberální hollywoodské hvězdy a vysocí úředníci;

- má to být například Hillary Clintonová, Barack Obama a George Soros;

- tajné spiknutí se podle konspiračních teorií nazývá Deep State a má ovládat USA. Bojovat proti němu má podle konspiračních teorií právě Donald Trump;

- konspirační teorie vznikla v roce 2017 právě na síti 4chan;

- konspirační teorie QAnon pomáhají šířit ruští trollové i ruská média podporovaná státem.

„Fake, fake, Trump byl smazán z Twitteru, nemůže se tam dostat, je to pro něj konec – navždy,“ vyjádřil se uživatel s přezdívkou Magafree.

„Má plán, Trump se nenechá jen tak odstavit,“ komentovala uživatelka Brenda. „Musíme být silní, dívat se a modlit se. Něco velkého se chystá a Bůh nám pomůže.“

Umírněnější zastánci Donalda Trumpa

Reakce spíše mainstreamových fanoušků Donalda Trumpa jsou mírnější. Stránky jako Breibart či The Daily Caller se kloní k nově vznikajícímu republikánskému konsenzu, který je postupem času k prezidentu Trumpovi nepřátelštější.

Breibart zveřejnil Trumpovo video s textem v relativně smířlivém tónu, komentovali ho však jen jako změnu v rétorice. Naznačili, že jediné, co udělal, je návrat ke „kampani zákona a pořádku“.

A komentáře? „NIKDY nedojde k usmíření,“ napsal uživatel Freedomring17. „Máme velké rozdíly, bitva právě začala.“

Podle uživatele NMP jsou následky jasné a Trump je součástí problému. „Mohl vyhlásit stanné právo. Místo toho vystavil tváře patriotů. Teď už vědí, koho hledat.“

Někteří, jako například uživatel TrumpSupporterLTD, zastávají podle The Guardian názor podobný jako podporovatelé teorií QAnon na 4chanu. Trump podle uživatele jedná takřka metafyzicky - i přes důkazy jsou jeho cesty nevyzpytatelné.

„Trump se nepřiznal, používá jen takový jazyk, aby získal čas. Senátoři a kongresmani, kteří ho podporují, čelí výhrůžkám bomb. Jejich rodiny ohrožuje Deep State a/nebo komunistická Čína. Trump bude postupovat s armádou a podle nové administrativy bude viděn jako zrádce a bude i s viceprezidentem Pencem propuštěn.“

V noci na sobotu informovala světová média o rozhodnutí společnosti Twitter vyloučit amerického prezidenta ze sítě. Jeho účet, který sledovaly desítky milionů uživatelů, byl permanentně zablokován. Oficiálním důvodem je podle Twitteru „nebezpečí dalšího podněcování k nenávisti“. Prezident se nechal slyšet, že zvažuje založení vlastní sociální sítě.

Reklama

Doporučované