Hlavní obsah

Trump navštívil požárem zdevastovanou Kalifornii. Jeho názor na klimatickou změnu to nezměnilo

Donald Trump navštívil místa zničená největším požárem v historii Kalifornie.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

V Kalifornii se Trump setkal s místními představiteli a záchranářům poděkoval za jejich práci. Důvod ničivého požáru prý spatřuje především ve špatné správě lesů. Pozornost médií však upoutal také tím, že si opakovaně spletl název města Paradise, které požár srovnal se zemí.

Článek

Americký stát Kalifornie, který devastuje ničivý lesní požár, navštívil prezident Donald Trump. Přijel se mimo jiné setkat s místními představiteli a podívat se, jakou spoušť za sebou oheň zanechal.

Ve městě Paradise (ráj) – jehož jméno opakovaně zaměnil za Pleasure (slast) – znovu zopakoval, že požár dává za vinu hlavně špatné správě lesa. Jeho názor na změnu klimatu se však podle jeho slov nezměnil, a to navzdory názorům odborníků, kteří hlavní příčinu požáru vidí v dlouhém suchu v Kalifornii. K tomu podle nich přispívají klimatické změny.

„Nemyslím si, že se něco podobného v takových rozměrech znovu stane,” dodal podle CNN Trump.

Prezident USA se na místě setkal s guvernérem státu Kalifornie Jerrym Brownem a jeho čerstvě zvoleným budoucím nástupcem. Trump ve městě Paradise ocenil práci místních bezpečnostních složek. „Je to velmi smutný pohled,“ ohodnotil Trump situaci ve zcela zničeném městě.

Kalifornské požáry za sebou zatím zanechaly 76 obětí na životech. Dalších 1200 lidí se zatím pohřešuje, podle úřadů by však toto číslo mohlo ještě stoupnout. Místní navíc ohrožují i další zdravotní komplikace způsobené požárem. Kvůli zplodinám je nyní podle odborníků v částech Kalifornie vůbec nejhorší ovzduší na planetě.

Reklama

Související témata:

Doporučované